Φιλιππίνες: Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν στη χώρα δύο κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης

Εντοπίστηκαν στις Φιλιππίνες δύο πρώτα κρούσματα του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το στέλεχος αυτό, γνωστό ως Β.1.617, ως στέλεχος παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με κάποιες προκαταρκτικές μελέτες να δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτικό.

Το στέλεχος αυτό του κορονοϊού εντοπίστηκε σε δύο Φιλιππινέζους ναύτες που επέστρεψαν στη χώρα τους τον Απρίλιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, δήλωσε ο Αλεθέα ντε Γκουζμάν, διευθυντής της επιδημιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας.

«Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς ποια άλλα παραλλαγμένα στελέχη ενδέχεται να εντοπιστούν στη χώρα, καθώς και να ελέγχουμε την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουμε ήδη καταγράψει», εξήγησε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι οι ναύτες τέθηκαν σε απομόνωση μόλις επέστρεψαν στις Φιλιππίνες και είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση στη χώρα παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, οι Φιλιππίνες έχουν απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός τους ταξιδιωτών από την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές.

Η Ινδονησία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν αυτό τον μήνα τα πρώτα κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Β.1.617.

Επίσης στις Φιλιππίνες έχουν εντοπιστεί τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, αλλά και το τοπικό στέλεχος Ρ.3.

Με 1,1 εκατομμύριο μολύνσεις από covid-19 και 18.562 θανάτους οι Φιλιππίνες είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την επιδημία, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και νεκρών, στη νοτιοανατολική Ασία μετά την Ινδονησία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ