Συνεντεύξεις

Φίλιππος Τρυποσκιάδης: Σπάνια και αντιμετωπίσιμα τα περιστατικά μυοπερικαρδίτιδας μετά τη χορήγηση mRNA εμβολίων

«Η πάθηση στο 90% των περιπτώσεων είναι ήπια και ο ασθενής φεύγει μετά από 3-4 ημέρες από το νοσοκομείο και μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητές του» τονίζει ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

triposkiadis_filippos
Αρθρογράφος: ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Από ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Από τον περασμένο Απρίλιο, έχουν καταγραφεί περιστατικά μυοπερικαρδίτιδας μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου mRNA κατά του κορωνοϊού, όπως είναι εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna. Οι περισσότεροι που παρουσίασαν αυτές τις παρενέργειες ήταν έφηβοι και άνδρες νεαρής ηλικίας.

Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο καθηγητής Καρδιολογίςα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Λάρισας, Φίλιππος Τρυποσκιάδης, εξηγεί πού οφείλονται τα συγκεκριμένα περιστατικά, τονίζει πως πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις και καλεί όσους διστάζουν να εμβολιαστούν να το κάνουν, καθώς τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Τι είναι η μυοπερικαρδίτιδα;

«Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή του μυοκαρδίου. Η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονή του περικαρδίου, δηλαδή του σάκου που περιβάλλει την καρδιά. Το περικάρδιο έρχεται σε επαφή με το μυοκάρδιο, και γι’ αυτό πολλές φορές έχουμε μυοπερικαρδίτιδα, δηλαδή φλεγμονή και του μυοκαρδίου και του περικαρδίου, επειδή βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Τα αίτια της φλεγμονής αυτής είναι διάφορα. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι ιώσεις».

Πόσο συχνά είναι τα κρούσματα μυοπερικαρδίτιδας μετά τη χορήγηση ενός mRNA εμβολίου κατά του κορωνοϊού;

«Με βάση τα δεδομένα των Centers of Disease and Prevention (CDC) των ΗΠΑ, περισσότεροι από 177 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούνται κυρίως τα εμβόλια mRNA. Από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί περίπου 1.000 περιστατικά. Είναι εξαιρετικά σπάνια».

Πού οφείλεται και σε ποιους εμφανίζεται;

«Πρόκειται για αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο. Κυρίως εμφανίζεται σε άρρενες εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας άνω των 16 ετών. Συχνότερα εμφανίζεται μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου mRNA, όχι αμέσως μετά, αλλά ύστερα από μερικές ημέρες».

Ποια είναι τα συμπτώματα, που μπορεί να αναγνωρίσει ο ασθενής και να ζητήσει ιατρική βοήθεια;

«Τρία είναι τα κύρια συμπτώματα. Το ένα είναι ο πόνος στο στήθος. Η μυοπερικαρδίτιδα μιμείται τον πόνο που οφείλεται σε ισχαιμία του μυοκαρδίου, δηλαδή τη στηθάγχη ή το έμφραγμα. Το δεύτερο είναι η δύσπνοια (δεν μπορεί να πάρει εύκολα αναπνοή ο ασθενής). Το τρίτο είναι προκάρδιοι παλμοί. Όταν λέμε προκάρδιους παλμούς εννοούμε ότι η καρδιά είτε χτυπάει δυνατά, είτε χτυπάει γρήγορα, είτε δεν χτυπάει ρυθμικά, είτε συνδυασμός από τα προαναφερθέντα. Αυτά είναι τα κύρια τρία συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή στο γιατρό, συνήθως μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου mRNA».

Μιλάμε για κάποια σοβαρή πάθηση;

«Η πάθηση στο 90% των περιπτώσεων είναι ήπια και ο ασθενής φεύγει μετά από 3-4 ημέρες από το νοσοκομείο και μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητές του».

Μπορεί να προληφθεί; Μπορεί ο ασθενής να πάρει κάτι πριν από τον εμβολιασμό για να είναι σίγουρος ότι δεν θα πάθει τίποτα;

«Όχι, και ούτε χρειάζεται να πάρει τίποτα για πρόληψη. Εκείνο που χρειάζεται είναι ότι όταν προσβληθεί από την πάθηση πρέπει να ξεκουραστεί και να υποβληθείσε φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ορισμένες φορές σε συνδυασμό με κολχικίνη. Η χορήγηση κορτιζόνης πρέπει να αποφεύγεται. Τώρα, για λόγους ασφαλείας και επειδή πρόκειται για κάτι το οποίο είναι καινούργιο, κάποιος ο οποίος πάθει μυοκαρδίτιδα ή μυοπερικαρδίτιδα μετά το εμβόλιο και είναι αθλητής, κατά την προσωπική μου γνώμη καλό θα είναι πριν επανέλθει στην έντονη δραστηριότητα, να κάνει μία μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα».

Μετά από αυτά τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί, πολλοί δεν πάνε να κάνουν το εμβόλιο. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να τους στείλετε;

«Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην γίνονται τα εμβόλια, διότι ο κίνδυνος ο οποίος διατρέχουμε από την Covid-19, από την οποία το εμβόλιο μας προστατεύει, είναι πολλαπλάσιος από τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχουμε από ενδεχόμενες επιπλοκές των εμβολίων. Συνεπώς, θα πρέπει να πούμε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση κάνουμε στον οργανισμό, είτε αυτό είναι η χορήγηση ενός φαρμάκου είτε μία ιατρική επέμβαση, έχει και τις παρενέργειες. Στα απλά φάρμακα τα οποία αγοράζει κάποιος από το φαρμακείο, θα δει στις οδηγίες χρήσης ότι οι παρενέργειες είναι πάρα πολλές. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει σε καμία περίπτωση δικαιολογία για να μην κάνει κάποιος τον εμβολιασμό, που είναι σήμερα το μοναδικό “όπλο” για να προστατευτούμε από μία θανατηφόρο νόσο».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης