Φινλανδικό δικαστήριο αποφάσισε πως ένας άνδρας πρέπει να πληρώσει διατροφή για ένα παιδί τού οποίου δεν είναι βιολογικός πατέρας, καθώς η σύζυγός του το απέκτησε από εξωσυζυγική σχέση.

Εφετείο του Ελσίνκι επέλεξε να επικυρώσει την απόφαση που εξέδωσε νωρίτερα εντός 2020 πρωτοδικείο, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Η σύζυγος του άνδρα από το Εσπού έφερε στον κόσμο, το 2014, ένα αγόρι. Ωστόσο, μόλις δύο χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο σύζυγός της δεν ήταν και ο βιολογικός πατέρας του παιδιού, κάτι που οδήγησε στο διαζύγιο του ζευγαριού.

Ο άνδρας αιτήθηκε να απαλλαγεί από τις πατρικές υποχρεώσεις, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε.

Το δικαστήριο απεφάνθη πως το αίτημά του κατατέθηκε με καθυστέρηση πολλών μηνών.

Σύμφωνα με τον φινλανδικό νόμο, οι άνδρες έχουν ένα περιθώριο άνω των δύο χρόνων για να απαρνηθούν την πατρότητα ενός παιδιού εκτός γάμου. Η προθεσμία μπορεί να παραταθεί, όμως μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Από την πλευρά του, ο άνδρας υποστήριξε πως έμαθε την αλήθεια αργά και υπέστη σοκ από το διαζύγιο και τις αποκαλύψεις. Κι ως εκ τούτου δεν πήγε εγκαίρως για το τεστ DNA. Το δικαστήριο δεν βρήκε επαρκή τα επιχειρήματά του.

Παρόλα αυτά, ο βιολογικός πατέρας είναι σχεδόν σίγουρα άλλος άνδρας. Σύμφωνα με το τεστ πατρότητας που διενήργησε το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της χώρας το 2016, το παιδί είχε άλλον πατέρα με βεβαιότητα 99.999%.

Όμως, η μητέρα του παιδιού αποφάσισε να μηνύσει τον πρώην -κι απατημένο- σύζυγό της για διατροφή και το δικαστήριο αποφάσισε πως ο άνδρας όφειλε να καταβάλει μηνιαίως το ποσό των 308 ευρώ μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού, το 2032 καθώς και τα δικαστικά έξοδα της πρώην συζύγου του – που τον έσυρε στα δικαστήρια.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή στα social media με πολλούς Φινλανδούς να χαρακτηρίζουν την απόφαση άδικη, τασσόμενοι στο πλευρό του απατημένου συζύγου και απαιτώντας την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανδρών.