Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είπε ότι αισθάνθηκε πληγωμένη και μόνη όταν ο συνάδελφός της Σαρλ Μισέλ κάθισε στην μοναδική θέση που ήταν διαθέσιμη κατά την επίσημη επίσκεψή τους για συνομιλίες με τον Ερντογάν – αφήνοντάς μα κάθεται απόμερα σε έναν καναπέ.  

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα για συνομιλίες για τις τεταμένες σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.  

Μόνο δύο καρέκλες ήταν μπροστά στη σημαία της ΕΕ και τις τουρκικές σημαίες για τους τρεις ηγέτες και ο Μισέλ πήρε θέση στην καρέκλα δίπλα στον Ερντογάν.

Ο Φον Ντερ Λάιεν υποστήριξε πως αυτό συνέβη απλώς επειδή είναι γυναίκα. 

Σε ένα βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου, η πρόεδρος της ΕΕ φαίνεται να στέκεται όρθια κοιτάζοντας τους καθισμένους άντρες, εκφράζοντας την έκπληξή της λέγοντας «ehm» που συνοδευόταν από μια χειρονομία απογοήτευσης. 

Αργότερα, οι διπλωματικοί ακόλουθοι της τουρκικής προεδρίας την κατεύθυναν να καθίσει σε έναν μεγάλο μπεζ καναπέ, μακριά από τους άντρες.

«Είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και έτσι περίμενα αντίστοιχη μεταχείριση στην Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες. Σαν πρόεδρος της επιτροπής», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν ενώπιον των ευρωβουλευτών.

«Δεν μπορώ να βρω δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο με αντιμετώπισαν. Οπότε, πρέπει να συμπεράνω ότι συνέβη επειδή είμαι γυναίκα», είπε. «Θα συνέβαινε αυτό αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα;»

Η Φον Ντερ Λάιεν, η οποία δεν κατηγόρησε δημοσίως ούτε τον Ερντογάν ούτε τον Μισέλ για το περιστατικό, είπε μάλλον στο παρελθόν υπήρχαν περισσότερες καρέκλες ή λιγότερες γυναίκες.

Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς του Μισελ ότι το περιστατικό συνέβη λόγω πρωτοκόλλου.  

Φον Ντερ Λάιεν για #sofagate: Συνέβη επειδή είμαι γυναίκα (vid)

Ένιωσα πληγωμένη και ένιωθα μόνη, ως γυναίκα και ως Ευρωπαία. Επειδή δεν πρόκειται για ρυθμίσεις θέσεων ή το πρωτόκολλο. Αυτό έχει να κάνει με τον πυρήνα του ποιοι είμαστε. 

«Αυτό έχει να κάνει με τις αξίες που αντιπροσωπεύει η ΕΕ μας και αυτό δείχνει πόσο πρέπει ακόμη να προχωρήσουμε πριν οι γυναίκες καταφέρουν να αντιμετωπίζονται ως ίσες, πάντα και παντού», είπε.

Το φαινομενικό κενό πρωτοκόλλου στο τουρκικό προεδρικό παλάτι πυροδότησε δημόσια αναταραχή. 

Η Τουρκία επέμεινε ότι εφαρμόστηκαν τα αιτήματα πρωτοκόλλου της ΕΕ, αλλά ο επικεφαλής πρωτοκόλλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η ομάδα του δεν είχε πρόσβαση, κατά την προπαρασκευαστική επιθεώρησή τους, στην αίθουσα όπου συνέβη το περιστατικό.