Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα από τον Γιώργο Τσούλη

Παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με βαθιές ρίζες στην κουζίνα του Αγίου Όρους

Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα

Η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα συνδυάζει τη γεύση της καπνιστής μελιτζάνας με φρέσκα υλικά και απλά αρώματα που την καθιστούν μοναδική. Με την υπογραφή του σεφ Γιώργου Τσούλη.

Υλικά
4 μελιτζάνες φλάσκες
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
¼ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
30 ml χυμό λεμονιού
30 ml μηλόξυδο
50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

Τορτίγιες ψημένες

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
2. Τρυπάμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές Φλωρίνης με ένα μυτερό μαχαίρι και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί φούρνου, τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 40 λεπτά στο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν.
3. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ξύλο κοπής, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε τη σάρκα σε ένα ψιλό σουρωτήρι, το αλατίζουμε και το πιέζουμε λίγο να βγάλει τα υγρά του.
4. Τοποθετούμε τις πιπεριές Φλωρίνης στο ξύλο κοπής, τις ανοίγουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σποράκια και τις ψιλοκόβουμε. Αδειάζουμε και τη σάρκα από τις μελιτζάνες επάνω στο ξύλο, ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε με τις ψιλοκομμένες πιπεριές.
5. Μεταφέρουμε το μείγμα μελιτζάνας-πιπεριάς σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, το μηλόξυδο, αλάτι και πιπέρι, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
6. Μεταφέρουμε την αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα σε ένα πιάτο, πασπαλίζουμε με καρύδια και σερβίρουμε με φρεσκοψημένες τορτίγιες.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν