Γλυκόξινο χοιρινό και πουρές αγκινάρας

Ένα τέλειο κυρίως γεύμα με χοιρινό λαιμό και πουρέ από αγκινάρες από τον Άκη Πετρετζίκη

Γλυκόξινο χοιρινό και πουρές αγκινάρας

Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει μια παραλλαγή του χοιρινού που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Γλυκόξινο χοιρινό και πουρές αγκινάρας για να μείνουν όλοι με το στόμα ανοιχτό.

Υλικά

Για το χοιρινό
2 1/2 κιλά μπριζόλες χοιρινές, λαιμό
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
ξύσμα γκρέιπφρουτ, από 1 γκρέιπφρουτ
χυμό γκρέιπφρουτ, από 1 γκρέιπφρουτ
ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. μουστάρδα, απαλή
3 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. ρίγανη
1 κ.γ. μπούκοβο
1 πορτοκάλι
2-3 κλ. δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι

Για τον πουρέ αγκινάρας
750 γρ. αγκινάρες, κατεψυγμένες
80-100 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. λάδι τρούφας
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για το σερβίρισμα
πιπέρι
ελαιόλαδο
ρίγανη

Εκτέλεση

Για το χοιρινό
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λάιμ.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μέλι, τη ρίγανη, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε.
Βάζουμε την κάθε μπριζόλα μέσα στο μπολ να μαριναριστούν και τοποθετούμε τη μια πάνω στην άλλη.
Περνάμε δύο μικρές σούβλες για να σταθεροποιηθούν και τις μεταφέρουμε σε λαδόκολλα με αλουμινόχαρτο.
Περιχύνουμε με όλη τη μαρινάδα από το μπολ.
Κόβουμε ένα πορτοκάλι σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα από τις μπριζόλες. (Μπορούμε να βάλουμε το πορτοκάλι με τη φλούδα ή χωρίς.)
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο.
Δένουμε με σπάγγο και τυλίγουμε πολύ καλά με το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα.
Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 3 ώρες.
Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε 20-30 λεπτά να πάρει χρώμα.

Για τον πουρέ αγκινάρας
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Ρίχνουμε τις αγκινάρες και βράζουμε 20-30 λεπτά.
Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στον πολυκόφτη για να πολτοποιηθούν.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το λάδι τρούφας, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού, και χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν βελούδινο πουρέ.
Σερβίρουμε τις μπριζόλες με τον πουρέ, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο.

Δείτε το βίντεο στο akispetretzikis.com 

Ίσως σας ενδιαφέρουν