Κέικ μπανάνας από τον Στέλιο Παρλιάρο

Το κέικ μπανάνας ή banana bread είναι η τρανή απόδειξη ότι τίποτα στην κουζίνα δεν πάει χαμένο

κέικ μπανανας

Έχετε ώριμες μπανάνες που δεν είναι… ελκυστικές στην όψη; Είναι ό,τι πρέπει στη γεύση και δημιουργούν ένα λαχταριστό γλυκό. Δείτε τη συνταγή για κέικ μπανάνας που προτείνει ο Στέλιος Παρλιάρος.

ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
225 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. ηλιέλαιο
90 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κ. γ. κανέλα
3 αβγά
500 γρ. μπανάνες, πολτοποιημένες
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι, ακέρωτο
600 γρ. γάλα
150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. μαγειρική σόδα
1 κ. γ. αλάτι
150 γρ. καρύδια
1 μπανάνα, ολόκληρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κέικ
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με το ηλιέλαιο έως ότου αφρατέψουν και ασπρίσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και αφού ομογενοποιηθούν προσθέτουμε με τη σειρά τον πολτό μπανάνας, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού και το γάλα. Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν και αυτά. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το σιμιγδάλι και κοσκινίζουμε σε αυτό το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε και τα καρύδια. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα 30x10x10 εκ. και στο κάτω μέρος τοποθετούμε την ολόκληρη μπανάνα που έχουμε κόψει κάθετα στη μέση. Ρίχνουμε στη φόρμα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 1 ώρα και 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε μέσα στη φόρμα για 30 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς.

TIP
Όταν υπάρχει αλεύρι στη συνταγή, αν το κοσκινίσουμε θα έχουμε καλύτερο, πιο λείο αποτέλεσμα.

Πηγή: steliosparliaros.gr

Ίσως σας ενδιαφέρουν