Κοτόπουλο με ρύζι και λαχανικά στον φούρνο

Μια εύκολη και πεντανόστιμη εκδοχή του κλασικού μαμαδίστικου φαγητού, κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο, από τον Άκη Πετρετζίκη

Κοτόπουλο με ρύζι και λαχανικά στο φούρνο

Αν βαρεθήκατε την κλασική συνταγή του κοτόπουλου στο φούρνο, προσθέστε λαχανικά όπως καρότο, κολοκυθάκια και πιπεριά και αλλαγή αλλά και για ένα πιο ολοκληρωμένο κυρίως γεύμα.

Υλικά

1 κοτόπουλο, ολόκληρο (1,5 κιλό)
300 γρ. ρύζι νυχάκι
2 καρότα
2 κολοκυθάκια
1 πράσινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
¼ κ.γ. πιπέρι , μαύρο
1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
50 γρ. μέλι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 λίτρο νερό
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
-Φοράμε γάντια, κόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής το κοτόπουλο σε μερίδες χωρίζοντας τα στήθη, τα μπούτια και τις φτερούγες και κόβουμε τα στήθη κάθετα στη μέση.
-Ρίχνουμε σε όλα τα κομμάτια 1 κ.σ. αλάτι, το μαύρο πιπέρι, την πάπρικα, το μέλι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
-Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε από πάνω.
-Αλείφουμε με τα χέρια μας όλα τα κομμάτια για να μαριναριστούν καλά και από τις 2 πλευρές και τα μεταφέρουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 30×40 εκ.
-Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
-Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες, τα κολοκύθια σε μισοφέγγαρα, την πιπεριά σε μικρά κομμάτια και χοντροκόβουμε το κρεμμύδι.
-Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
-Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα λαχανικά αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
-Βάζουμε το ρύζι σε μια σίτα και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
-Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές μέχρι το νερό που βγαίνει να είναι διαυγές.
-Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και τα λαχανικά, και τα απλώνουμε στο ταψί.
-Προσθέτουμε το νερό σε όλο το ταψί και ανακατεύουμε ώστε να πάει το ρύζι παντού.
-Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
-Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
-Βγάζουμε από τον φούρνο, μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν