Κρεατόσουπα με μοσχάρι για τις κρύες ημέρες του χειμώνα
Μια συνταγή δια χειρός Γιώργου Τσούλη
Ζεστή, θρεπτική και πεντανόστιμη συνταγή για κρεατόσουπα με μοσχάρι, από τον σεφ Γιώργο Τσούλη. Τα λαχανικά προσθέτουν φρεσκάδα, χρώμα και νοστιμιά. Δοκιμάστε την!
Υλικά
1 ½ κιλό μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
3 πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 καρότα, ψιλοκομμένα
3 στικ σέλερι, χοντροκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
100 ml λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
3 lt ζωμό λαχανικών
½ μάτσο σέλινο, ψιλοκομμένο
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι για περίπου 4 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα και να καραμελώσει καλά. Μόλις είναι έτοιμο, μεταφέρουμε το μοσχάρι σε ένα γυάλινο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
2. Στη συνέχεια, στην ίδια κατσαρόλα που καραμελώσαμε το μοσχάρι- χωρίς να την καθαρίσουμε- ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, και σοτάρουμε αρχικά τις πατάτες και το καρότο σε μέτρια φωτιά.
3. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σέλερι και το κρεμμύδι και σοτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να καραμελώσουν όμορφα τα λαχανικά.
4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρέας και τον πελτέ ντομάτας και σβήνουμε με το κρασί.
5. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και το ζωμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ½ ώρα.
6. Μετά από τη 1 ½ ώρα, ξεσκεπάζουμε το καπάκι και ρίχνουμε στη σούπα μας το σέλινο και το χυμό λεμόνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
7. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.
Πηγή: giorgostsoulis.com