Λαζάνια με σάλτσα ντομάτας και κρέμα τυριών

O chef Γιώργος Τσούλης μας ετοιμάζει μια ιταλική συνταγή ζυμαρικών που αγαπάμε, σε μια ιδιαίτερη εκδοχή

Λαζάνια με σάλτσα ντομάτας και κρέμα τυριών

Mε αρωματική σάλτσα και ζουμερή κρέμα τυριών, αυτά τα λαχταριστά vegetarian λαζάνια είναι το τέλειο κυρίως πιάτο, που λατρεύει όλη οικογένεια.

Υλικά
500 γρ. λαζάνια

Για τη σάλτσα ντομάτας

6 ντομάτες
1 πράσινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
¼ κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
1 κ.σ. μέλι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Για την κρέμα τυριών

100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 lt γάλα
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
200 γρ. ανθότυρο
400 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Για τη σάλτσα ντομάτας
2. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε, μέχρι να καραμελώσει.
3. Καθαρίζουμε τις ντομάτες, κρατάμε τις 2 στην άκρη και πολτοποιούμε τις υπόλοιπες 4 στο πολυκοπτικό. Αδειάζουμε το μείγμα ντομάτας σε ένα μπολ.
4. Πλένουμε, καθαρίζουμε, ξεσποριάζουμε τις πιπεριές και τις μεταφέρουμε στο πολυκοπτικό μαζί με τις 2 ντομάτες που κρατήσαμε. Πολτοποιούμε και προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα ντομάτας.
5. Στο τηγάνι με το σοταρισμένο κρεμμύδι προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα με τις ντομάτες και τις πιπεριές, τη ρίγανη, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά. Αφού δέσει η σάλτσα, προσθέτουμε το μέλι.

Για την κρέμα τυριών
6. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και σοτάρουμε για 1 λεπτό, μέχρι να μαγειρευτεί το αλεύρι.
7. Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ώστε να μη σβολιάσει, και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα.
8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τη γραβιέρα, το ανθότυρο και τα 200 γρ. μοτσαρέλας, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για τη σύνθεση
9. Σε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ και λίγη σάλτσα. Στη συνέχεια, βάζουμε μια στρώση από τα λαζάνια. Από πάνω απλώνουμε 2 κ.σ. από την κρέμα τυριών και 3 κ.σ. από τη σάλτσα ντομάτας, και καλύπτουμε με άλλη μία στρώση από τα λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να γεμίσει το ταψί.
10. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
11. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο στο giorgostsoulis.com

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν