Λουκανικόψωμο φόρμας: Το απόλυτο ψωμί για όλες τις ώρες

Αντικαταστήστε το ψωμί με τη συνταγή που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης, ένα πρωτότυπο και λαχταριστό λουκανικόψωμο φόρμας

Λουκανικόψωμο φόρμας

Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει ένα λουκανικόψωμο φόρμας που σίγουρα θα αντικαταστήσει το απλό ψωμί που χρόνια προτιμάμε. Δείτε τη συνταγή βήμα βήμα.

Υλικά

Για τη ζύμη

200 γρ. νερό, χλιαρό
1 κ.γ. ξηρή μαγιά
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 αυγό, μεσαίο
50 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το μπολ
1 κ.γ. αλάτι
400 γρ. σκληρό αλεύρι
80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Για τη σύνθεση
25 λουκάνικα , Φρανκφούρτης κοκτέιλ
50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
βούτυρο, για τη φόρμα
αλεύρι γ.ο.χ., για τη φόρμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8 λεπτά.
Ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα και χτυπάμε για ακόμα ½-1 λεπτό μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα και να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)

Για τη σύνθεση

– Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία μακρόστενη φόρμα για κέικ διαστάσεων 10×35 εκ., και αφήνουμε στην άκρη.
– Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 25 ίσα κομμάτια.
– Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα χέρια μας σε μπαστουνάκι, παίρνουμε ένα λουκάνικο, το τυλίγουμε περιμετρικά με το κομμάτι ζύμης και μεταφέρουμε στη φόρμα.
– Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί ανάμεσα στα ζυμαράκια και από πάνω.
– Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τα ζυμαράκια να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
– Βγάζουμε τη μεμβράνη, μεταφέρουμε τη φόρμα στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
– Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε 5 λεπτά μέσα στη φόρμα.
– Ξεφορμάρουμε, μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα και αφήνουμε για ακόμα 20 λεπτά να κρυώσει.
– Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο στο akispetretzikis.com 

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν