Λουκουμάδες παραλίας δια χειρός Γιώργου Τσούλη

Ταξιδέψτε τις αναμνήσεις των παιδικών καλοκαιριών, με κάθε μπουκιά

Λουκουμάδες παραλίας

Οι αγαπημένοι λουκουμάδες των παιδικών μας χρόνων, αφράτοι και τυλιγμένοι σε κρυσταλλική ζάχαρη, τώρα και χειροποίητοι, με αυτή την εύκολη συνταγή από τον chef Γιώργο Τσούλη.

Υλικά

Για τη ζύμη

200 ml γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
9 γρ. μαγιά ξηρή
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
470 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
2 μέτρια αυγά
5 γρ. αλάτι
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

400-500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση
1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.
2. Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι, το αλάτι και τα αυγά και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
3. Βουτυρώνουμε ένα μπολ, μεταφέρουμε μέσα το ζυμάρι, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες.
4. Ανοίγουμε το ζυμάρι με έναν πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε ορθογώνιο σχήμα πάχους περίπου 3 χιλ.
5. Κόβουμε το ζυμάρι σε στρογγυλά σχήματα, χρησιμοποιώντας ένα τσέρκι ή ένα στρογγυλό πιάτο διαμέτρου 14 εκ. Δημιουργούμε μία τρύπα στη μέση, κόβοντας το κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης με ένα τσέρκι ή ένα καπάκι νερού.
6. Μαζεύουμε τα περισσεύματα της ζύμης, τα ζυμώνουμε και πάλι δημιουργώντας νέα ζύμη, την οποία ανοίγουμε εκ νέου στον πάγκο εργασίας, και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κοπής σε σχήμα λουκουμά.
7. Αλευρώνουμε ένα ταψί του φούρνου, μεταφέρουμε μέσα τους λουκουμάδες, τους καλύπτουμε με μια νωπή πετσέτα και τους αφήνουμε να φουσκώσουν για ½ με 1 ώρα.
8. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά, και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσαφίσουν. Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί σε ένα πιάτο, βγάζουμε τους λουκουμάδες με μια τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε στο πιάτο να στραγγίσουν.
9. Γεμίζουμε ένα βαθύ πιάτο με τη ζάχαρη για το σερβίρισμα. Βουτάμε τους ζεστούς λουκουμάδες μέσα στη ζάχαρη, μέχρι να καλυφθούν εντελώς και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: giorgostsoulis.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν