Μελομακάρονα δια χειρός Γιώργου Τσούλη

Γεύσεις και αρώματα Χριστουγέννων

Μελομακάρονα

Μάθετε τα μυστικά για να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα που δοκιμάσατε ποτέ. Δείτε βήμα βήμα τη συνταγή που δίνει ο Γιώργος Τσούλης, μπείτε στην κουζίνα και καλά Χριστούγεννα!

Υλικά
Για το σιρόπι

800 ml νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 στικ κανέλας
Φλούδες από 1 πορτοκάλι
500 γρ. θυμαρίσιο μέλι

Για τη ζύμη

240 ml ελαιόλαδο
240 ml ηλιέλαιο
120 ml κονιάκ
Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κιλό αλεύρι, μαλακό
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα, μαγειρική
1 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

Για το σερβίρισμα

Καρύδια, τριμμένα

Εκτέλεση

1.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Για το σιρόπι
2.Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα στικ κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού, και μόλις πάρει μια βράση, αφήνουμε να σιγοβράσει για επιπλέον 4-5 λεπτά.
3.Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη, μέχρι να κρυώσει καλά.
Για τη ζύμη
4.Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
5.Σε ένα άλλο μπολ αδειάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το γαρύφαλλο, την κανέλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
6.Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με τα στερεά και, φορώντας γάντια μιας χρήσης, ανακατεύουμε με τα χέρια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσέχουμε να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ και βγάλει το μείγμα το λάδι, γιατί τα μελομακάρονα δε θα είναι τραγανά.
7.Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια βάρους 30 γρ. και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
8.Με ένα πιρούνι, δημιουργούμε μικρές τρυπούλες στην πάνω πλευρά από το κάθε μελομακάρονο, για να ψηθούν πιο γρήγορα και για να απορροφήσουν πιο γρήγορα το σιρόπι.
9.Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.
Για τη σύνθεση
10.Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα ρίχνουμε έτσι όπως είναι καυτά μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 10 δευτερόλεπτα.
11.Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι με μία τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
12.Πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με τριμμένα καρύδια και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα σερβίρουμε.

Πηγή: giorgostsoulis.com 

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν