Νηστίσιμη μανιταρόπιτα

Ιδανική για όσους νηστεύουν αλλά και για vegan η συνταγή που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης

νηστισιμη μανιταροπιτα

Μια απολαυστική νηστίσιμη εκδοχή της μανιταρόπιτας με τραγανό χωριάτικο φύλλο και πλούσια γέμιση από μανιτάρια, πιπεριές, ελιές και νηστίσιμο τυρί.

Υλικά

Για τη γέμιση
1 κιλό μανιτάρια champignon
1 κόκκινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
1 πράσο
60 γρ. ελιές, μαύρες, χωρίς κουκούτσι
¼ ματσάκι μαϊντανό
50 γρ. ελαιόλαδο
3-4 κλ. ρίγανη
3-4 κλ. θυμάρι
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
200 γρ. νηστίσιμο τυρί, κίτρινο, τριμμένο
αλάτι
πιπέρι

Για τη σύνθεση
7 φύλλα χωριάτικα, 650 γρ.
150 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη γέμιση
Κόβουμε τα μανιτάρια, την πιπεριά, το κρεμμύδι και το πράσο σε μικρά κομμάτια και τις ελιές σε ροδέλες, και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά, τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι.

Ψιλοκόβουμε τη ρίγανη και το θυμάρι, τα ρίχνουμε και αυτά, και σοτάρουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, τις ελιές και το τυρί, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.
Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο στο κέντρο του ταψιού έτσι ώστε να κάνει «σούρες» στη βάση και να εξέχει ελαφρώς από τα τοιχώματα.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για ακόμα 3 φύλλα φροντίζοντας να καλυφθούν τελείως τα τοιχώματα και να υπάρχει αέρας ανάμεσα στα φύλλα.
Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε τα άλλα 3 φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο φροντίζοντας να ραντίζουμε ανάμεσα στα φύλλα.
Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα για να δημιουργήσουμε το γείσο και αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, μεταφέρουμε το ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 60-70 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20-30 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο στο: akispetretzikis.com
 

Διαβάστε επίσης