Πίτα από αμυγδαλόπαστα: Σαρακοστιανή απόλαυση από τον Στέλιο Παρλιάρο

Ένας υπέροχος συνδυασμός μαλακής αμυγδαλόπαστας, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, ιδανικός για νηστίσιμες, αλλά απολαυστικές στιγγμές

πίτα από αμυγδαλόπαστα

Η Σαρακοστή θέλει και το γλυκό της και την πίτα της. Ο Στέλιος Παρλιάρος μας δείχνει μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για πίτα από αμυγδαλόπαστα.

ΥΛΙΚΑ
Για την αμυγδαλόπαστα
70 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
450 γρ. λευκό αμύγδαλο σκόνη

Για τη γέμιση
180 γρ. ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερύκοκα κ.λπ.)
100 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο (ή άλλη της αρεσκείας μας)
180 γρ. καρύδι, τριμμένο στο μπλέντερ
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την αμυγδαλόπαστα
Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και φτιάχνουμε την αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν). Αφήνουμε για λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ πολύ καλά όλα τα υλικά της γέμισης μαζί. Ανοίγουμε την αμυγδαλόπαστα σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλ. και κόβουμε έναν δίσκο διαμέτρου 20-22 εκ.

Σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 18 εκ. τοποθετούμε ένα αντικολλητικό χαρτί και από πάνω τον δίσκο αμυγδαλόπαστας. Πιέζουμε για να δώσουμε το σχήμα της τάρτας.

Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση.

Ανοίγουμε την υπόλοιπη αμυγδαλόπαστα σε φύλλο και κόβουμε έναν δίσκο διαμέτρου 18 εκ. Πιέζουμε περιμετρικά για να κολλήσει. Αλείφουμε με νερό, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30΄.

Πηγή: steliosparliaros.gr

Ίσως σας ενδιαφέρουν