Τάρτα με ξερά σύκα και γραβιέρα από τον Στέλιο Παρλιάρο
Μια μοναδική συνταγή που συνδυάζει γλυκές και αλμυρές νότες για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας
![Τάρτα με ξερά σύκα και γραβιέρα](https://www.vradini.gr/wp-content/uploads/2025/01/tarta.png)
Ο Στέλιος Παρλιάρος προτείνει μια ξεχωριστή τάρτα που παντρεύει τη μοναδική νοστιμιά των ξερών σύκων, των καρυδιών και της φίνας γραβιέρας.
Υλικά
Για τη ζύμη
175 γρ. βούτυρο Lurpak παγωμένο
250 γρ. αλεύρι
10 γρ. γάλα
10 γρ. αλάτι
15 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό
Για τη γέμιση
250 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
230 γρ. γραβιέρα τριμμένη
110 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
200 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
50 γρ. καρύδια, σπασμένα
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε, έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν πολύ καλά. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί, για ένα βράδυ. Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την απλώνουμε σε μια φόρμα τάρτας, διαμέτρου 22 εκ.
Για τη γέμιση
Σε ένα μπoλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τη γραβιέρα. Έπειτα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα σύκα, τα καρύδια, το αλάτι και το πιπέρι. Αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα και την ψήνουμε στους 170ºC, σε προθερμασμένο φούρνο, για 25-30 λεπτά.
Πηγή: steliosparliaros.gr