Τάρτα ντομάτας δια χειρός Άκη Πετρετζίκη
Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο
Ακολουθήστε όλα τα βήματα για να πετύχετε την τάρτα ντομάτας με χειροποίητη ζύμη και γέμιση από ψητές ντομάτες, τυρί κρέμα και παρμεζάνα. Ό,τι πρέπει για να καλέσετε φίλους στο σπίτι, στη βεράντα.
Για τις ψητές ντομάτες
1 κιλό ντομάτες, μικρές
2 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κλ. θυμάρι
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
Για τη γέμιση
150 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
2 αυγά, μεσαία
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
αλάτι
πιπέρι
Για τη ζύμη
330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα και τη φόρμα
1 κ.γ. αλάτι
230 γρ. βούτυρο, + έξτρα για τη φόρμα
1 αυγό, μεσαίο
1 κρόκο, από μεσαίο αυγό, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Για το σερβίρισμα
300 γρ. ντοματίνια, πολύχρωμα, κομμένα στην μέση
φύλλα βασιλικού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Για τις ψητές ντομάτες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ κρύο νερό, προσθέτουμε αρκετό πάγο και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Χαράζουμε σταυρωτά το κάτω μέρος από τις ντομάτες με ένα μαχαίρι, τις βάζουμε στην κατσαρόλα με το βραστό νερό και αφήνουμε για 15-20 δευτερολεπτα μέχρι να ξεκολλήσει η φλούδα τους.
Στραγγίζουμε τις ντομάτες, τις μεταφέρουμε στο μπολ με το νερό και τον πάγο, και αφήνουμε να κρυώσουν.
Στραγγίζουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε με τα χέρια μας και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τη ζάχαρη το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να χάσουν την περισσότερη υγρασία τους.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τη γέμιση
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, την παρμεζάνα, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη ζύμη
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και το αλάτι.
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε και αυτό.
Φοράμε γάντια και τρίβουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι το αλεύρι να κιτρινίσει και έχει την υφή βρεγμένης άμμου.
Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη διαφανή μεμβράνη.
Τοποθετούμε 2 φύλλα λαδόκολλας στην επιφάνεια εργασίας και πασπαλίζουμε τη μία λαδόκολλα με αλεύρι.
Ακουμπάμε τη ζύμη στην αλευρωμένη λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε με αλεύρι, και τη σκεπάζουμε με την άλλη λαδόκολλα.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους 0,5 εκ. και αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα. (Αν είναι δύσκολο να ανοίξουμε τη ζύμη, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να ζεσταθεί λίγο.)
Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 28 εκ.
Τοποθετούμε τον πλάστη στη μία άκρη της ζύμης και χρησιμοποιούμε τη λαδόκολλα για να βάλουμε τη ζύμη πάνω στον πλάστη.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα με τη βοήθεια του πλάστη και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσει στη φόρμα. ( Ό,τι προεξέχει δεν το κόβουμε αλλά το γυρίζουμε προς τα έξω, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουμε τη ζύμη πιο ψηλά και δεν θα συρρικνωθεί στο ψήσιμο.)
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και απλώνουμε ακόμα ένα φύλλο λαδόκολλας στην επιφάνειά της.
Τοποθετούμε ωμά όσπρια ή ρύζι πάνω στη λαδόκολλα και τα απλώνουμε ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια της ζύμης, για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. (Ό,τι κι αν επιλέξουμε, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για επόμενη χρήση.)
Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα όσπρια ή το ρύζι.
Αλείφουμε τη ζύμη με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια της βάσης.
Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
Για τη σύνθεση
Τοποθετούμε τις ψητές ντομάτες στη βάση της τάρτας σε διάφορα σημεία και ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση.
Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 45-60 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η τάρτα.
Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προσθέτουμε από πάνω τα ντοματίνια και φύλλα βασιλικού, πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com