Χρυσοί Σκούφοι 2025: Πρώτος και πάλι ο Μποτρίνι – Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας, με το Etrusco της Κέρκυρας να αναδεικνύεται για 13η χρονιά το καλύτερο

έκτορας μποτρίνι όλγα κεφαλογιάννη

Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι βρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, οι επιχειρηματίες και οι σεφ των οποίων παρέλαβαν με πλατύ χαμόγελο την κορυφαία ελληνική διάκριση το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου.

Το “Etrusco” του Έκτορα Μποτρίνι της Κέρκυρας αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους, ενώ τα εστιατόρια “Botrini’s Athens” και “Delta” κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που τρία εστιατόρια κατακτούν στην ίδια απονομή από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα.

Η καλοκαιρινή Ελλάδα είχε και φέτος την τιμητική της στη γεωγραφική διασπορά των βραβείων, καθώς 24 Χρυσοί Σκούφοι ταξίδεψαν αμέσως μετά την απονομή με τους αποδέκτες τους προς τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και τη Χαλκιδική. Ανάμεσά τους, η Σαντορίνη καμαρώνει και φέτος για τους περισσότερους (6), ενώ 16 Χρυσοί Σκούφοι κοσμούν πλέον ισάριθμα εστιατόρια της Αθήνας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ettore Botrini (@ektorasbotrini.official)

Όπως κάθε χρόνο, δεν έλειψαν οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις. Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον Χρυσό τους Σκούφο, τέσσερα εστιατόρια ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων. Τα πρωτεία σε αυτές τις νέες εισόδους κρατούν η Πάρος και η Πελοπόννησος, που με δύο ολοκαίνουργιους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν σταθερά.

Η αυστηροποίηση των βαθμολογικών βάσεων που ισχύει από πέρσι και επηρεάζει τόσο τις ειδικές τιμητικές διακρίσεις Top Notch, όσο και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο, φαίνεται ότι ώθησε σεφ και εστιατόρια να ανεβάσουν τον πήχη της γαστρονομικής τους πρότασης. Έτσι, την τιμητική διάκριση Top Notch απέσπασαν 23 εστιατόρια (τέσσερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι), φτάνοντας ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν το Χρυσό Σκούφο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως εννέα από αυτά αποτελούν νέες εισόδους στο θεσμό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ikos Resorts (@ikosresorts)

Chef pâtissier 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο “Ex Machina”.

Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2025 δημιούργησαν και μαγείρεψαν αυτοπροσώπως οι executive chef της μισελενάτης “Gucci Osteria da Massimo Bottura” στη Φλωρεντία, Karime López και Takahiko Kondo. Εκείνη από το Μεξικό, εκείνος από την Ιαπωνία, αποτελούν ένα fusion ζευγάρι τόσο στη ζωή όσο και στη γαστρονομία, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του μέντορά τους και ενός εκ των σπουδαιότερων σεφ του παγκόσμιου στερεώματος, Massimo Bottura. Παρουσίασαν ένα μενού με μεξικάνικο ταμπεραμέντο, ιαπωνική δεξιοτεχνία και ιταλική φινέτσα, ξεχωριστό όσο και οι ίδιοι, ενθουσιάζοντας τους 300 περίπου προσκεκλημένους της βραδιάς.

Το χειροκρότημα στο φινάλε ήταν κάτι παραπάνω από ένθερμο, αποθεώνοντας τους δύο καταξιωμένους σεφ, καθώς και τον Jean-Louis Capsalas, executive chef του “Asteria Domus”, με την μπριγάδα του. Ο νέος αυτός χώρος του Ομίλου Παπαθεοχάρη στη Γλυφάδα με τη μοντέρνα μινιμαλιστική διακόσμηση και τις μεγάλες βεράντες πάνω στη θάλασσα έντυσε την απονομή με ατμόσφαιρα κομψότητας και προσέφερε το ιδανικό σκηνικό για τον κορυφαίο θεσμό της ελληνικής γαστρονομίας.

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η ΠρόεδροςτουΟργανισμούΠολιτισμού, ΑθλητισμούκαιΝεολαίαςτουΔήμουΑθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Ελένη Ζωντήρου,η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, η Διευθύντρια Χορηγιών και Συνεργασιών της ΔΕΗ Έλενα Χριστοπούλου, ο Bar & Restaurant Sales Manager της Nestle Waters Hellas Γρηγόρης Μανωλέλης, ο Senior Vice President Commerce & Marketing της ΑΒ Βασιλόπουλος Ανδρέας Συμεώνογλου, η Managing Director της Nespresso Professional, Synergy S.A. Ελένη Μιχοπούλου, ο Managing Director της Campari Hellas Βασίλης Βελισκιώτης, ο Junior Brand Manager της ΟλυμπιακήςΖυθοποιίας Ευάγγελος Κυρίτσης, η Director Smoke Free Products της εταιρείας Παπαστράτος Κωνσταντίνα Ψαρράκου, ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού Ο Φιλελεύθερος Νίκος Παττίχης, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός και επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και του Δήμου Αθηναίων.

Βραβευμένα Εστιατόρια – Χρυσοί Σκούφοι 2025

Βαθμολογία 17/20

Etrusco – Σύγχρονη κουζίνα, Κέρκυρα – Κάτω Κορακιάνα
Βαθμολογία 16.5/20

Botrini’s Athens – Σύγχρονη κουζίνα, Χαλάνδρι
Delta – Σύγχρονη κουζίνα, Καλλιθέα
Βαθμολογία 16/20

Botrini’s Santorini – Σύγχρονη κουζίνα, Σαντορίνη – Οία
Elements Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Σαντορίνη – Οία
Herve Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Πετράλωνα
Lauda – Σύγχρονη κουζίνα, Σαντορίνη – Οία
Pelagos – Σύγχρονη κουζίνα, Βουλιαγμένη
Squirrel – Σύγχρονη κουζίνα, Νικήτη – Χαλκιδική
Treehouse – Σύγχρονη κουζίνα, Βουρβουρού – Χαλκιδική
Varoulko Seaside – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Μικρολίμανο

Βαθμολογία 15.5/20

CTC – Σύγχρονη κουζίνα, Κεραμεικός
Matsuhisa Athens – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Βουλιαγμένη
Noble Gourmet – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ρόδος
Patio – Σύγχρονη κουζίνα, Βουλιαγμένη
Selene – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Σαντορίνη – Φηρά
Soil – Σύγχρονη κουζίνα, Παγκράτι
Σπονδή – Σύγχρονη κουζίνα, Παγκράτι
Tudor Hall – Σύγχρονη κουζίνα, Αθήνα – Κέντρο

Βαθμολογία 15/20

Alali – Σύγχρονη κουζίνα, Σαντορίνη – Ακρωτήρι
Aleria – Σύγχρονη κουζίνα, Μεταξουργείο
Anama – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Γιάλοβα – Μεσσηνία
Andromeda – Σύγχρονη κουζίνα, Νικήτη – Χαλκιδική
Baos – Σύγχρονη κουζίνα, Μύκονος – Χώρα
Βενετσιάνικο Πηγάδι – Σύγχρονη κουζίνα, Κέρκυρα
Botrini’s Mykonos – Σύγχρονη κουζίνα, Μύκονος – Άγιος Ιωάννης
Bubo – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Βουρβουρού – Χαλκιδική
Cabbanes – Σύγχρονη κουζίνα, Μύκονος – Ελιά
Ches – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ίος – Μαγγανάρι
Dionysos – Σύγχρονη κουζίνα, Ελούντα – Λασίθι
Galazia Hytra – Σύγχρονη κουζίνα, Πάρος – Μάρπησσα
Hytra – Σύγχρονη κουζίνα, Αμπελόκηποι
GB Roof Garden – Σύγχρονη κουζίνα, Αθήνα – Κέντρο
Lycabettus – Σύγχρονη κουζίνα, Σαντορίνη – Οία
Makris Athens – Σύγχρονη κουζίνα, Θησείο
Μakris Corfu – Σύγχρονη κουζίνα, Κέρκυρα – Μωραΐτικα
Matsuhisa Paros – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Πάρος – Νάουσα
Melia – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ζάκυνθος
Moldee Bar Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Θεσσαλονίκη – Κέντρο
Onuki – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Πύλος – Μεσσηνία
Prosilio – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ζάκυνθος
Salonika Restaurant & Bar – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Θεσσαλονίκη – Φάληρο
Seeds – Σύγχρονη κουζίνα, Ιλίσια
The Private Kitchen – Σύγχρονη κουζίνα, Πύλος – Μεσσηνία
Yevo – Σύγχρονη κουζίνα, Μύκονος – Μεγάλη Άμμος

Top Notch 2025

Avant Garden – Σύγχρονη κουζίνα, Σύρος – Ερμούπολη
Bungalow 7 – Bar restaurant, Γλυφάδα
Clochard – Σύγχρονη κουζίνα, Θεσσαλονίκη – Κέντρο
Cretamos – Σύγχρονη κουζίνα, Ρέθυμνο – Πάνορμος
Dex.Silo.01 – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Αμαλιάδα – Ηλεία
Ex Machina – Σύγχρονη κουζίνα, Παγκράτι
Zillers (The) – Σύγχρονη κουζίνα, Αθήνα – Κέντρο
Zuma Mykonos – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Μύκονος – Άγιος Στέφανος
Hellas – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ρόδος – Πεύκοι
Fiore Fine Dining – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ζάκυνθος
Fresco – Ιταλική κουζίνα, Σάνη – Χαλκιδική
Kamares – Σύγχρονη κουζίνα, Ουρανούπολη – Χαλκιδική
Matsuhisa Mykonos – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Μύκονος – Χώρα
Mylos By The Sea – Σύγχρονη κουζίνα, Λέρος – Αγία Μαρίνα
Όλυμπος Νάουσα – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Θεσσαλονίκη – Αριστοτέλους
Over Water – Σύγχρονη κουζίνα, Σάνη – Χαλκιδική
Petra Restaurant – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Σαντορίνη – Οία
Pizza Sapienza – Ιταλική κουζίνα, Πύλος – Μεσσηνία
SeaRocks – Σύγχρονη κουζίνα, Πάρος – Αμπελάς
Sushimou – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Πλάκα
VeriΤable – Γαλλική κουζίνα, Νέο Ψυχικό
Vezene Athens – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ιλίσια

Ίσως σας ενδιαφέρουν