Ζυμαρικά με καλαμαράκια και πέστο βασιλικού

Μια γρήγορη κι εύκολη μακαρονάδα από τον Άκη Πετρετζίκη

Ζυμαρικά με καλαμαράκια και πέστο βασιλικού

Μια καλοκαιρινή μακαρονάδα με σπαγγέτι ολικής άλεσης, καλαμαράκια, ψητά ντοματίνια και πέστο βασιλικού. Δείτε βήμα βήμα πως να φτιάξετε αυτό το πιάτο για εσάς και τους φίλους σας.

Υλικά

Για το πέστο βασιλικού
50 γρ. φύλλα βασιλικού
150 γρ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι
πιπέρι

Για τα καλαμαράκια
500 γρ. καλαμαράκια , καθαρισμένα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για τα ψητά ντοματίνια
300 γρ. ντοματίνια
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
½ κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

Για τη σύνθεση
500 γρ. σπαγγέτι, ολικής άλεσης
πιπέρι

Για το σερβίρισμα
φύλλα βασιλικού
πιπέρι
50 γρ. κουκουνάρι

Εκτέλεση

Για το πέστο βασιλικού
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κουκουνάρι, και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί τελείως το κουκουνάρι.
Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, και χτυπάμε για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να πολτοποιηθεί ο βασιλικός και να δημιουργηθεί το πέστο.
Παίρνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης το μείγμα που έχει κολλήσει στα τοιχώματα και χτυπάμε ξανά μέχρι να διαλυθεί τελείως ο βασιλικός.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφήνουμε το πέστο στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τα καλαμαράκια

Κόβουμε τα καλαμαράκια σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει καλά.
Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τα ψητά ντοματίνια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα ρίχνουμε σε ένα ταψί.
Προσθέτουμε το θυμάρι, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα ντοματίνια.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τη σύνθεση
Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά, και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά, το πέστο βασιλικού, τα καλαμαράκια, τα ψητά ντοματίνια και πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.)
Μοιράζουμε τη μακαρονάδα σε πιάτα, πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού, πιπέρι και κουκουνάρι, και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com 

Ίσως σας ενδιαφέρουν