Αυτοκίνητο

Ford Puma: Ο Έλληνας σχεδιαστής, Γιώργος Σαριδάκης, πίσω από το νέο υβριδικό SUV

Γεννήθηκε στην Κρήτη. Το 1971. Από Έλληνα πατέρα και Σκωτσέζα μητέρα. Έζησε και πήγε σχολείο στην Κρήτη μέχρι τα δέκα του, οπότε και μετακόμισε με τους γονείς του στην Σκωτία.

George_Saridakis_ford_shelby_gr-1_concept

Γεννημένος στην Κρήτη από Έλληνα πατέρα και Σκωτσέζα μητέρα, ο Έλληνας σχεδιαστής του νέου Ford Puma, είναι ένα ακόμα τρανό παράδειγμα ότι οι Έλληνες, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, διαπρέπουν!

Γιώργος Σαριδάκης, Δημήτρης Δαρκούδης (Skoda), Αλέξανδρος Λιώκης (Alfa Romeo), Βασίλης Κόπελας (Toyota), Βίκυ Βλαχάκη (GM), Νικόλας Τομπάζης (Ferrari), Σωτήρης Κωβός (Toyota), Ανδρέας Ζαπατίνας (Alfa Romeo), Αντώνης Βολάνης (Renault), Αλέξανδρος Ισιγόνης (MINI)… και τόσοι ακόμα, που αποδεικνύουν με το ταλέντο, την ευφυία, την επιμονή, την υπομονή, το φιλότιμο και το έργο τους, ότι οι Έλληνες μπορούν! Και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, διαπρέπουν!

Ποιος είναι ο Έλληνας σχεδιαστής του Ford Puma;

Γεννήθηκε στην Κρήτη. Το 1971. Από Έλληνα πατέρα και Σκωτσέζα μητέρα. Έζησε και πήγε σχολείο στην Κρήτη μέχρι τα δέκα του, οπότε και μετακόμισε με τους γονείς του στην Σκωτία. Από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης πήρε το πτυχίο σε «Aeronautical Engineering» και το «Masters» σε «Quality Management». Την εποχή που έκανε το μεταπτυχιακό του, ο Σαριδάκης αποφάσισε να δοκιμάσει το ταλέντο του στην τέχνη. Έφτιαξε ένα φάκελο με τη δουλειά του και υπέβαλλε αίτηση στο Royal College of Art του Λονδίνου. Η αίτηση έγινε άμεσα αποδεκτή και έτσι σπούδασε «Vehicle Design» υπό την εποπτεία του Ken Greenley.

Δύο χρόνια αργότερα, αποφοίτησε με «Master of Design» (MDes). Με την αποφοίτησή του, προσελήφθη άμεσα από την Toyota το 1997, και δούλεψε στο Ευρωπαϊκό στούντιο της ιαπωνική εταιρίας στις Βρυξέλλες. Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στο δυναμικό της Ford και το 2002, μετακόμισε στη Νότια Καλιφόρνια για να δουλέψει στην Lincoln-Mercury (που, φυσικά, ανήκει στην Ford). Σήμερα, η επαγγελματική του κάρτα λέει «Director, Interior and Exterior Design, Ford of Europe»!

Μόνο το όνομα…

Το όνομα Puma δεν είναι άγνωστο για τη Ford. Πίσω στο 1997 (έως το 2001), αντιπροσώπευε ένα compact coupe 2+2 θέσεων, με την τελική υλοποίηση να δίνει πρωτίστως έμφαση στην ευχαρίστηση του οδηγού. Η «μετενσάρκωση», ήρθε μέσα από ένα compact SUV με ήπια υβριδική τεχνολογία 48V (mHEV).

Είναι δύσκολο; Σίγουρα. Αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για έναν σχεδιαστή, να δημιουργεί κάτι εντελώς νέο και να ρίξει γέφυρες με τον υπερυψωμένο κόσμο των crossover, όταν, μάλιστα, το όνομα έχει σαφείς αναφορές σε σπορτίβ κατασκευή. Και εκτός αυτού, κάθε νέα δημιουργία του μπλε οβάλ, θα πρέπει να απαντάει και σε βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν το σχεδιασμό ενός σύγχρονου αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τη Ford: τα πάντα οφείλουν να περιστρέφονται γύρω από τις ανάγκες και τα όνειρα των πελατών της. Κάθε νέα δημιουργία δεν πρέπει να λύνει μόνο τα καθημερινά προβλήματα, αλλά συγχρόνως έρχεται να εκπληρώσει κάθε τους φιλοδοξία.

Η φιλοσοφία «Centric Design» που υιοθετείται στο νέο Ford Puma, είναι ο δημιουργικός τρόπος που επέλεξε η Ford ώστε να λυθούν ζητήματα στον τομέα του σχεδιασμού με γνώμονα τις απαιτήσεις των αγοραστών. Έτσι, η πρόκληση με το νέο Puma, ήταν να δημιουργήσει το πιο όμορφο αυτοκίνητο που μπορεί να αποκτήσει κανείς – και συγχρόνως ένα πρακτικό και ευρύχωρο crossover εμπνευσμένο από τα μοντέλα της κατηγορίας SUV. Σημειώστε, επίσης, ότι ο σχεδιασμός πρέπει να απαντάει και σε θέματα ασφάλειας. Ένας τομέας στον οποίο διακρίνεται το νέο Ford Puma, κατακτώντας την κορυφαία διάκριση των πέντε αστέρων στις πρόσφατες δοκιμές του EuroNCAP.


Δείτε επίσης