Οικονομία

Φορολογία: Δεν θα ισχύσουν τα αντικειμενικά κριτήρια για τα εισοδήματα του 2020

Αγώνας δρόμου για να ανοίξει εγκαίρως το taxisnet

xrimata
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Πάνω από 6,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέσα σε 2,5 μήνες, με αποτέλεσμα τα περιθώρια για τους πολίτες να στενεύουν και το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να περιμένουν τελευταία στιγμή, αφού όσοι θα την υποβάλουν τον Αύγουστο θα χάσουν και την έστω μικρή έκπτωση που προβλέπεται.

Από την άλλη, σειρά εκκρεμοτήτων «τρέχει» να καλύψει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ανοίξει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου. Οι προσαρμογές της φορολογικής νομοθεσίας στη σκιά της πανδημίας απαιτούν αντίστοιχες τροποποιήσεις σε συστήματα εκκαθάρισης και υποβολής των δηλώσεων, ενώ ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις με τον τύπο και το περιεχόμενο των φετινών εντύπων.

Φέτος, έχει προκαταβολικά ανακοινωθεί πως η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 28 Ιουλίου για όσους θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με δυνατότητα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης μέχρι τις 30 Ιουλίου. Όσοι επιλέξουν την εναλλακτική προθεσμία της 27ης Αυγούστου θα πρέπει να γνωρίζουν πως η δόση Αυγούστου θα είναι διπλή και ακολουθούμενη από έξι μηνιαίες δόσεις, χωρίς έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως αίρεται για τα περσινά εισοδήματα η φορολόγησή τους βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας. Ακόμα, όμως, δεν έχει ανακοινωθεί ο πλήρης κατάλογος όσων θεωρούνται πληγέντες και οι ακριβείς προϋποθέσεις. Αντίστοιχες διευκρινίσεις απαιτούνται και για τη μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

«Κλειδί» για την ανάπτυξη


Δείτε επίσης