Αρκετοί αναμένεται να είναι οι φορολογούμενοι που θα δουν επιστροφή φόρου στις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις.

​Η υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τα εκκαθαριστικά που θα προκύψουν θα εμφανίσουν αρκετά μειωμένα εισοδήματα, εξαιτίας της πανδημίας.

​Ως αποτέλεσμα, υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% θα έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά, ενώ κάποιες κατηγορίες φορολογούμενων αναμένεται να βγουν κερδισμένοι, καθώς θα έχουν επιστροφή φόρου.

Ούτως ή άλλως, το 2020 ήταν μία χρονιά με μεγάλες ανατροπές στα εισοδήματα λόγω των παρενεργειών που προκλήθηκαν από την επέλαση της πανδημίας, που θα προκαλέσει μεγάλη πτώση στα έσοδα του Δημοσίου του 2021 από τη φορολογία εισοδήματος.

​Οι εισπράξεις φόρων έτσι αλλιώς θα είναι μειωμένες, όμως μεγαλύτερες από ποτέ αναμένεται να είναι και οι επιστροφές φόρων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, σε ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και σε περιορισμένες περιπτώσεις ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων λόγω των εισοδηματικών απωλειών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που βρέθηκαν ή εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας δεν φορολογούνται για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που εισέπραξαν.

​Επίσης οι επαγγελματίες έλαβαν ως ενίσχυση επιστρεπτέες προκαταβολές που είναι αφορολόγητες και δεν συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις λογιστικών γραφείων, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα έχουν μειώσεις στα φορολογητέα εισοδήματά τους, που μπορεί να ξεκινούν από 20% και να φτάνουν ακόμα και το 50%.

Ευνοϊκές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Παράλληλα με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων κατά το τρέχον έτος ισχύουν δύο ευνοϊκές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, όπως είναι η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδημάτων φυσικών προσώπων για εισοδήματα του 2020 και η προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω.

​Έτσι υπολογίζεται ότι θα είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που θα είναι δικαιούχοι μεγάλων ποσών επιστροφών φόρου.

​Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα καταβάλουν μειωμένους φόρους κατά 50% με 60% λόγω αφενός μεν της μείωσης των εισοδημάτων τους, αφετέρου δε της μείωσης του κατώτατου συντελεστή φόρου.

Ειδικότερα, από φέτος έχει  αναμορφωθεί η κλίμακα υπολογισμού του φόρου για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Στην κλίμακα εκκαθάρισης του φόρου για τα εισοδήματα αυτά επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

  • Μείωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.
  • Προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.