Για την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Σταμάτα αρχικά και επεκτάθηκε στη συνέχεια σε Ροδόπολη και Διόνυσο, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Μαζί του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Δείτε την ενημέρωση:

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά πλέον η φωτιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων κι επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες. Οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους ενώ έκανε γνωστό πως η φωτιά ξεκίνησε από το κοιμητήριο Σταμάτας και στη συνέχεια επεκτάθηκε στις άλλες περιοχές.

Η φωτιά ήταν κινούμενη σε οικισμούς και κατοικίες. Εστάλησαν, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς δύο sms στους κατοίκους για οδηγίες για την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους.

Η κατάσταση ήταν δύσκολη και επίπονη, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι για την κατάσβεση παίρνουν μέρος 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα ανάμεσά τους το Beriev-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

 

Φωτιά στη Σταμάτα: Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων, έρευνα για εμπρησμό

Σύμφωνα με την ενημέρωση έχουν γίνει 4 προσαγωγές υπόπτων ενώ διεξάγεται έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Άμεση κινητοποίηση και στοχευόμενη, ήταν η παρέμβασή όλων των δυνάμεων επιχειρησιακών και πολιτικών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Διόνυσου- Σταμάτας σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχΐδη.

Όπως είπε στην έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός «ήμασταν όλοι εδώ… Ήταν μία δύσκολη πυρκαγιά που μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμα ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα.

«Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και φυσικά ανθρώπινες ζωές», επισήμανε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

Στάχτη έχουν γίνει αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα στην περιοχή της Ροδόπολης. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της περιοχής, Βασίλη Κλεφτάκη, 20 σπίτια έχουν καεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Πυρκαγιά στη Σταμάτα: Έχει πάρει διαστάσεις το πύρινο μέτωπο – Σε εγρήγορση το ΕΚΑΒ (pics)

«Υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, είναι μεγάλο το μέτωπο δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά η κατάσταση, είναι λίγο καλύτερη. Μόλις κατασβεστεί η φωτιά θα δούμε τις ζημιές μας. Πρέπει να σβήσει η φωτιά τώρα», υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο Βασίλης Κλεφτάκης κάνει λόγο για εμπρησμό.

Νωρίτερα νέο μήνυμα ήχησε από το 112 στα κινητά των κατοίκων των περιοχών Σταμάτας, Ροδόπολης, Δροσιάς, Διονύσου, στο οποίο αναφέρεται να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην μπουν στο εσωτερικό των σπιτιών οι καύτρες από την επικίνδυνη φωτιά που ξεκίνησε από τη Σταμάτα.