Φωτιά στην Εύβοια: Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει τα αποκαΐδια - Δυσοίωνα τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης

Το βίντεο που “ανέβασε”, το STAR Κεντρικής Ελλάδας από την ασύλληπτα μεγάλη καταστροφή μετά από σχεδόν 10 μέρες ακατάπαυστης πυρκαγιάς στην Εύβοια συγκλονίζει. Εξαιρετικά δυσοίωνα είναι και τα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, για τις πυρκαγιές στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας δείχνουν ότι αυξήθηκε κατά 43% ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών το 2021 σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020, αλλά κυρίως αυξήθηκε κατά περίπου 500% η συνολικά καμένη έκταση από τις φετινές πυρκαγιές σε σχέση με το αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου. 

Αυτά τα στοιχεία-σοκ προκύπτουν από τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS – https://effis.jrc.ec.europa.eu), όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Φέρνουν δε την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των 15 χωρών της Μεσογείου, που εξετάστηκαν.

Σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 66 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.264.040 στρέμματα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, προκύπτει ότι η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 19.000 στρέμματα για το 2021 (έως και 20.08.2021), γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στη Μεσόγειο, με πολύ σημαντική διαφορά ακόμα και από τη δεύτερη Τουρκία.

meteo20.8.21