Ιδιαίτερα σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που αποκάλυψε η «Καθημερινή της Κυριακής», όσον αφορά στις απειλές και τα εμπόδια που έθεταν οι «ανώτεροι» απέναντι στον εμπειρογνώμονα που ορίστηκε, προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι.

Tο ηχητικό ντοκουμέντο που εξασφάλισε ο πυραγός Δημήτρης Λιότσιος, (έβαλε το κινητό να γράφει τη συνομιλία του με τον τότε αρχηγό του Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο) είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό.

Στο ηχητικό απόσπασμα, ο Ματθαιόπουλος δίνει «οδηγία» στον εμπειρογνώμονα «να φτιάξει πόρισμα για τη φωτιά, όχι φταίει ο ένας, ο άλλος… Φτιάξε ένα πόρισμα με την εμπειρία σου.. Αν είναι ελλιπή στοιχεία, στ’ α…. σου. Δεν πρόκειται να σου πει ο Εισαγγελέας τίποτα. Πέντε αράδες, πέντε λέξεις, πέντε αυτά… και δωσ’ το. Και μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ να πάρεις την π…».

Μάλιστα, σε κάποιο άλλο σημείο του ηχητικού ακούγεται η «οδηγία» που έλαβε από την «υπουργό»: «Μην γράψεις πουθενά σου λέω, ότι προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου. Η υπουργός αυτό μου’ πε. Κάλεσέ τον, μου λέει, και πες του το. Μην γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας. Ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».

Ακόμη πιο συγκλονιστική είναι η παραδοχή Ματθαιόπουλου για τον τρόπο που «παίχτηκε το παιχνίδι» σε αντίστοιχες περιπτώσεις, για τις μεγάλες φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη τα προηγούμενα χρόνια, όπου καθηλώθηκαν τα εναέρια μέσα: «Έχεις 15 χρόνια, 20, για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω. Θα πούνε, στη Σάμο. Ποιος είναι; Ναι. Και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο-Βασιλειάδη. Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχίζουν την επόμενη της τραγωδίας, αφού η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε από τον τότε Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο να διερευνήσει «τι συνέβη». Το επόμενο εικοσιτετράωρο η Εισαγγελία αναθέτει στον αξιωματικό της Πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσιο, ως εγγεγραμμένο στο μητρώο των εμπειρογνωμόνων, να αναλάβει την έρευνα.

Εν τέλει, τον Μάρτιο του 2019 το εισαγγελικό πόρισμα καταλήγει σε ποινική δίωξη 20 κρατικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων σε βαθμό πλημμελήματος. Τότε, την ανάκριση αναλαμβάνει ο ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής», παρέλαβε εκτός από την υπόθεση και νέα εμπόδια.

Ο κ. Λιότσος είχε μιλήσει τον περαμένο Οκτώβριο στο OPEN TV. Είχε καταγγείλει πως δεχόταν απειλές για τη ζωή του, ενώ είχε αποφασίσει να δημοσιοποιήσει αυτές τις απειλές, με σκοπό να «φοβίσει» όσους τον είχαν βάλει στο «στόχαστρο». 

«Από τη στιγμή που παρέδωσα το πόρισμα και μετά, συνέβησαν κάποια γεγονότα. Όμως, οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις, παύουν πλέον να είναι συμπτώσεις», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εμπειρογνώμονας, αναφέροντας ότι πρώτα επιχείρησαν δολιοφθορά στη μηχανή του και στη συνέχεια την έκλεψαν. Παράλληλα, τόνισε πως είχε δεχτεί απειλητικά μηνύματα. 

Τα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άρχισαν από την απουσία εναέριας επιτήρησης από το ΓΕΑ, όποτε δεν εντοπίστηκε η πυρκαγιά.

Επόμενο λάθος στην αλυσίδα λαθών υπήρξε η απόφαση μεταστάθμευσης των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν εκεί τα πτητικά μέσα, αν και ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είχε ενημερώσει ότι αυτό επίκειτο, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Επιπλέον, λάθος κατά τον ανακριτή ήταν και η διαχείριση την ίδια ώρα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο της Motor Oil, αφήνοντας από λάθος επιχειρησιακή εκτίμηση το Μάτι χωρίς πτητικά μέσα.