Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στη συμμαχία των «Πέντε Ματιών (Five Eyes)» και προειδοποίησε ότι δεν θα επιτραπούν παρεμβάσεις στην εσωτερική πολιτική της Κίνας, λίγες ώρες αφότου η συμμαχία προέτρεψε το Πεκίνο να επανεξετάσει τις ενέργειές του στο Χονγκ Κονγκ.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα μέλη αυτής της συμμαχίας είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία και σκοπός τους είναι ουσιαστικά να ελέγχουν και να παρατηρούν τα τεκτενόμενα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μιλώντας σε καθημερινή ενημέρωση των ΜΜΕ σήμερα Πέμπτη (19/11), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για της κινήσεις των χωρών των «Πέντε Ματιών» οι οποίες σύμφωνα με την πλευρά της Κίνας, παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαιου.

«Είτε έχουν πέντε μάτια είτε δέκα μάτια, αν τολμήσουν να βλάψουν την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί μπορεί να χάσουν όλα τους τα μάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιτζιάν.

Το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η συμμαχία των Πέντε Ματιών αργά το βράδυ της Τετάρτης, ανέφερε: «Προτρέπουμε τις κινεζικές κυβερνητικές αρχές να επανεξετάσουν τις ενέργειές τους εναντίον του εκλεγμένου νομοθετικού σώματος του Χονγκ Κονγκ και να αποκαταστήσουν αμέσως τα μέλη του Νομοθετικού του Συμβουλίου». 

Το ανακοινωθέν αυτό αφορούσε συγκεκριμένα την απομάκρυνση και απέλαση τεσσάρων μελών της αντιπολίτευσης από το νομοθετικό σώμα του Χονγκ Κονγκ την περασμένη εβδομάδα, αφού πρώτα το Πεκίνο έδωσε στη διοίκηση της Κάρι Λαμ την δυνατότητα να κυνηγά και να εκδιώκει «αντιφρονούντες με μη πατριωτικά αισθήματα»

Carrie Lam: The controversial leader of Hong Kong - BBC News
Η εκλεκτή της Κίνας για την διοίκηση του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, προειδοποίησε τη συμμαχία να μην «κάνει ανεύθυνες παρατηρήσεις σχετικά με τις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, καθώς αφορά τα εσωτερικά συμφέροντα της Κίνας», και επανέλαβε ότι η πρώην βρετανική αποικία «είναι αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας»

«Είναι φυσικό και δίκαιο για όσους αγαπούν τη χώρα και το Χονγκ Κονγκ να κυβερνούν το Χονγκ Κονγκ, και εκείνοι που αντιτίθενται στην Κίνα να δημιουργούν χάος στο Χονγκ Κονγκ», συμπλήρωσε.