Πολιτική

Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο λόγω του «κενού» στις ΗΠΑ

Διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τη μετεκλογική κατάσταση στην Αμερική, δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο

7 k1 αντίγραφο

Η ελληνική διπλωματία ανησυχεί σφόδρα για ευθεία τουρκική πρόκληση με στόχο την πρόκληση τετελεσμένων στο Αιγαίο, μετά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επαλήθευσαν το χειρότερο σενάριο, που δεν είναι άλλο από μία μεταβατική περίοδο σύγχυσης και έλλειψης κεντρικής εξουσίας.

Την ίδια ώρα, ένα περίεργο γεγονός στο Κατάκολο, με τη σύλληψη Τούρκων αστυνομικών, προκάλεσε συναγερμό στις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες ψάχνουν να βρουν απολήξεις και σκοτεινά σημεία...

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η ανακοινωθείσα, ήδη, προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ (ο οποίος το ελέγχει απόλυτα με ψήφους 6-3) δημιουργεί ένα κενό, το οποίο, σύμφωνα με διπλωμάτες, η Τουρκία πιθανότατα να επιχειρήσει να αξιοποιήσει, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα, και όχι μόνο σε βάρος της Ελλάδας.

Και το χειρότερο είναι πως αυτό το πιστεύουν και ξένοι διπλωμάτες πολύ ισχυρών χωρών, οι οποίοι σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους προειδοποιούν τους Έλληνες συναδέλφους τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν τα τετελεσμένα.

Επίσης, ανώτατοι στρατιωτικοί φέρεται να υιοθετούν την άποψη ότι ο Ερντογάν πολύ πιθανό να αξιοποιήσει τη μεταβατική αυτή περίοδο της ακυβερνησίας στις ΗΠΑ, για να επιβάλει τετελεσμένα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ανώτατος στρατιωτικός μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει βγάλει το ερευνητικό «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ και, παράλληλα, το «Oruc Reis» συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο οποίος εργάζεται ανοιχτά για τη διχοτόμηση.

Υπό το βάρος αυτών των γεγονότων βρίσκεται η ελληνική εξωτερική πολιτική, που καλείται να λάβει τα μέτρα της.

Πηγή της «ΒτΚ» υπενθύμισε ότι η τελευταία «θερμή πρόκληση» των Τούρκων έγινε στα Ίμια, όταν στην Αθήνα υπήρχε ουσιαστικά κενό εξουσίας, αφού η κυβέρνηση Σημίτη δεν είχε πάρει ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης και συζητούνταν οι προγραμματικές δηλώσεις. Από τότε δεν υπήρξε κανένα κενό εξουσίας, ενώ στις ΗΠΑ το 2000 ο Αλ Γκορ είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά γρήγορα αποδέχθηκε το αποτέλεσμα, αλλά και τότε δεν υπήρξε κανένα κενό, αφού ο Κλίντον ήταν απερχόμενος αλλά ασκούσε μέχρι την τελευταία ημέρα τα καθήκοντά του. Ο Τραμπ, όμως, αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση και το ομολογούν άπαντες.

Έμπειροι διπλωμάτες φοβούνται την αποστολή ενός γεωτρύπανου σε περιοχή η οποία ανήκει στην Ελλάδα, αλλά βρίσκεται εκτός της ζώνης των 6 μιλίων που η κυβέρνηση θεωρεί πυρήνα της κυριαρχίας. Τότε, με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί, η Αθήνα θα κληθεί να διαχειριστεί μία «καυτή πατάτα», και δεν θα υπάρχει κανείς να συνετίσει τον Ερντογάν παρά μόνο η απειλή των κυρώσεων του Δεκεμβρίου. Και εάν φτάσουμε στο Δεκέμβριο με τετελεσμένα, η χώρα μας θα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τις (υποχρεωτικές από τρίτους) διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο.

Στο ΥΠ.ΕΞ. θεωρούν ότι ο Μπάιντεν θα είναι λιγότερο κυνικός από τον Τραμπ, δεν θα μπορεί να ασκήσει πολύ διαφορετική πολιτική, αλλά στο επιτελείο του υπάρχουν στελέχη όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ γνωστός για τους μύδρους του κατά της Τουρκίας, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Γερουσίας. Και αυτό είναι αισιόδοξο για την ελληνική διπλωματία, κατ’ αρχήν τουλάχιστον.

Οι «σκληροί» του Μπάιντεν


Δείτε επίσης