Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι είναι πιθανόν να μην δούμε εικόνες όπως στο παρελθόν, με πρόσφυγες να θέλουν να περάσουν στη χώρα μας, εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «όλα, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι Ταλιμπάν: εάν όντως τηρήσουν τις πρόσφατες υποσχέσεις και δηλώσεις τους, είναι πολύ πιθανόν να μη γίνουμε μάρτυρες μεγάλου μεταναστευτικού κύματος, όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Το αντίθετο αναμένεται να συμβεί εάν μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων επιστρέψουν στις προηγούμενες πρακτικές τους».

Ταυτόχρονα, και λόγω της θέσεώς του, ο κ. Κ. Φραγκογιάννης αναφέρει και το επίπεδο των οικονομικών συνεργασιών της χώρας και το ενδιαφέρον για επενδύσεις που εκφράζουν μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί.

Θα θέλαμε να μας κάνετε μία εκτίμηση σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και αν υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν προς την Ελλάδα μεταναστευτικές ροές εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

«Η ρευστότητα που δημιούργησαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για μελλοντικές εξελίξεων ιδιαίτερα δύσκολη. Η κατάσταση παραμένει μπερδεμένη και δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές πριν από την ολική αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων στις 31 Αυγούστου. Όλα, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι Ταλιμπάν: εάν όντως τηρήσουν τις πρόσφατες υποσχέσεις και δηλώσεις τους, είναι πολύ πιθανόν να μη γίνουμε μάρτυρες μεγάλου μεταναστευτικού κύματος, όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Το αντίθετο αναμένεται να συμβεί εάν μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων επιστρέψουν στις προηγούμενες πρακτικές τους».

Θεωρείτε ότι οι Τούρκοι γείτονές μας θα χρησιμοποιήσουν ξανά τους πρόσφυγες ως ανθρώπινες ασπίδες προκαλώντας νέα προσφυγική κρίση;

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την δραστηριοποίηση της Τουρκίας στο Αφγανιστάν μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις και ελπίζουμε ότι η εμπλοκή της θα είναι εποικοδομητική. Ως γνωστόν, η γειτονική μας χώρα φιλοξενεί ήδη ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αποτελεί, βλέπετε, και κοινή αντίληψη των δύο πλευρών ότι η Ελλάδα και η Τουρκία κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν νέες προσφυγικές ροές, οι οποίες ενδεχομένως να ενταθούν σημαντικά το προσεχές διάστημα. Στο πλαίσιο, άλλωστε, αυτό, ο κ. πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο Ερντογάν, επεσήμανε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές εισροές μεταναστών και προσφύγων και ότι αυτές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν εγγύτερα στο Αφγανιστάν».

Πώς θα αποτρέψουμε ως χώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

«Η χώρα μας βρίσκεται, ούτως ή άλλως, σε εγρήγορση, λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εκ νέου εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, όπως έγινε το Μάρτιο του 2020. Καθήκον μας είναι η προστασία των συνόρων της Ελλάδας, που είναι επίσης και σύνορα της Ε.Ε., πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό πράξαμε στο παρελθόν και, εάν παραστεί ανάγκη, την ίδια πολιτική θα ακολουθήσουμε και στο μέλλον».

Μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα για την στρατηγική στόχευση της οικονομικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με δεδομένες τις εξελίξεις; Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για τα τριμερή σχήματα στη Μέση Ανατολή, οι επισκέψεις και οι συμφωνίες με τις χώρες του Κόλπου, αλλά και η πρόσφατη επίσκεψή σας στη Λιβύη;

«Ως ευρωπαϊκό παράκτιο κράτος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα προάγει ενεργά, χωρίς εξαιρέσεις, την ειρηνική συνύπαρξη όλων των χωρών της περιοχής, τη μετριοπάθεια, την ευημερία, το Διεθνές Δίκαιο. Αντιλαμβανόμαστε τη Μεσόγειο ως θάλασσα επικοινωνίας, εμπορίου και συνεργασίας, επιδιώκοντας την προαγωγή δράσεων, προγραμμάτων και συνεργιών σε όλους τους τομείς, με βασικό σκοπό τη σταθερότητα και την ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αλληλένδετη με αυτή των γειτονικών χωρών της ευρύτερης μεσογειακής περιφέρειας.

Αυτή τη στρατηγική στόχευση εξυπηρετούν τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και οι συμφωνίες με τις χώρες του Κόλπου. Αυτή είναι η έμπρακτη απάντησή μας στο “τόξο του φονταμενταλισμού”, που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο, και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν».

Σε δύο εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τι αναμένουμε σε οικονομικό επίπεδο από τη σημαντική αυτή Έκθεση; Τι στοιχεία μπορούμε να παρουσιάσουμε;

«Θα ήθελα να επικεντρωθώ στο τρίπτυχο: ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και ψηφιακή ολοκλήρωση, που αποτελεί και τον πυρήνα της σύγχρονης πολιτικής που υλοποιούμε στην Οικονομική Διπλωματία, αντί να κάνω προβλέψεις για τη ΔΕΘ, στην οποία σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις σημαντικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Για πολλές δεκαετίες η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα αποτελούσε, μεταξύ άλλων, και ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, που συνήθως εξαντλούνταν στην ισοπέδωση της όποιας πρωτοβουλίας, δημιουργώντας, τελικά, εχθρικό επενδυτικό κλίμα. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα παρέμενε μία σχετικά κλειστή Οικονομία. Η φιλοεπενδυτικη στρατηγική της κυβέρνησης, από τον Ιούλιο του 2019, δημιούργησε μία ριζική αλλαγή της εικόνας της χώρας στη διεθνή κοινότητα, παρά την επέλαση της πανδημίας.

Στο υπουργείο Εξωτερικών έχουμε σχεδιάσει από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων συγκεκριμένες ενέργειες που στηρίζουν την εξωστρέφεια της ελληνικής Οικονομίας και αξιοποιούν τις βασικές αρχές του σχεδίου. Στο τρίπτυχο: α) Ανάδειξη οικονομικής και εμπορικής θέσης της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, β) Ανάδειξη δομών εξωστρέφειας, και γ) Ενδυνάμωση των πολυμερών οικονομικών σχέσεων, έχουμε ξεκινήσει μία εκστρατεία υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Παράλληλα, με ένα εκτενές σχέδιο ψηφιακής ολοκλήρωσης συνδέουμε όλες τις υπηρεσίες εξωστρέφειας με σύγχρονα εργαλεία ψηφιακής διακυβέρνησης, ενώ μετά την ψήφιση του νέου Οργανισμού του υπουργείου προχωράμε σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές αλλαγές ενίσχυσης των υπηρεσιών μας. Στη φετινή ΔΕΘ θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε αυτό το σχέδιο σε ευρύ διεθνές κοινό, αλλά και στους θεσμικούς εταίρους που θα μας βοηθήσουν στη υλοποίησή του».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»