Η Γαλλία κατέθεσε την πρόταση στην Ελλάδα για την αγορά των φρεγατών FDI με όλο το πλαίσιο της βιομηχανικής συνεργασίας και του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200.

Στην ομάδα της Group Naval έχουν ενταχθεί συνολικά εννιά ελληνικές εταιρίες. Η γαλλική πρόταση αφορά στη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών, εκ των οποίων «κάποιες» στην Ελλάδα, υποσχόμενη -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- «διαδικασίες fast track», με στόχο να παραδοθούν ως ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα για επιχειρησιακή αξιοποίηση το συντομότερο δυνατόν.

Το οπλικό σύστημα της φρεγάτας περιλαμβάνει:

  • Το ραντάρ της Thales SeaFire τεχνολογίας AESA GaN.
  • Επιτρέπει την επιτήρηση σε μεγάλες αποστάσεις (έως και 500 χλμ. για αεροσκάφη μεγάλου μεγέθους), εντοπισμό, ιχνηλάτηση 800 στόχων ταυτόχρονα και δυνατότητα έρευνας για στόχους επιφανείας σε αποστάσεις έως και 80 χλμ.
  • Το σύστημα διαχείρισης μάχης CMS SETIS, που συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από όλους τους αισθητήρες του πλοίου.
  • Σόναρ τρόπιδας και συρόμενης διάταξης, σε συνδυασμό με τους δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες για την άφεση τορπιλών EuroTorp MU90 και δυνατότητα εξυπηρέτησης ελικοπτέρων S70B /MH-60R.
  • Ναυτικό πυροβόλο των 76 χλστ. Oto Melara Super Rapido.
  • Κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας Exocet MM-40 Block 3 Κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος MBDA Aster 15/30.

Ταυτόχρονα για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ προτείνεται μια λύση χωρίς ρίσκο για τον εκσυγχρονισμό του MEKO, καθώς η Thales, ο αρχικός πάροχος του CMS των φρεγατών, θα είναι υπεύθυνη για αυτό το έργο. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα Mid-Life Upgrade όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων.

Η φρεγάτα «Κανάρης» δίπλα στο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» στην Γαλλική επιχείρηση «CLEMENCEAU 21»

Στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης του ΓΕΕΘΑ για διεύρυνση της συνεργασίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με άλλες χώρες και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του, από την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 04 Μαρτίου 2021 η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ ενσωματώθηκε ως πλήρες οργανικό μέλος στη Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473.

Η εν λόγω Ναυτική Δύναμη με πλοίο Διοικήσεως το Αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE, επιχείρησε στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 21».

Στη Γαλλική επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» συμμετείχαν πλέον των Γαλλικών, και ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Βελγίου. Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες με δυνάμεις και άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και Στρατηγικών Εταίρων κατά τη διάρκεια της διέλευσης από τις περιοχές ευθύνης τους.

Ταυτόχρονα, διεξήχθη πληθώρα εκπαιδευτικών αντικειμένων μεταξύ των οποίων και αντικείμενα εκπαίδευσης όλων των μορφών πολέμου με επιπλέον συμμετοχή από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενός Υποβρυχίου και μαχητικών αεροσκαφών.

Η συμμετοχή της Φ/Γ στη Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473 και η συνεκπαίδευση με μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, καταδεικνύει το άριστο επίπεδο συνεργασίας των ΕΔ των δύο χωρών, αναβάθμισε έτι περαιτέρω την επιχειρησιακή εκπαίδευση, τη μαχητική ικανότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ τους και προσέφερε πολύτιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ιδιαίτερα απαιτητικές από πλευράς σχεδίασης και υλοποίησης διακλαδικές επιχειρήσεις.

Την Πέμπτη 04 Μαρτίου 2021, ο Γάλλος Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης Task Force 473, Υποναύαρχος Marc Aussedat, επιβαίνων επί του Αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE», επισκέφθηκε τη Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ εν πλω. Ο Γάλλος Διοικητής ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του πλοίου, ενώ τόνισε τη σημαντική συνεισφορά της Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ στην ανωτέρω αποστολή και εξήρε την εκπαίδευση και αποτελεσματικότητα του Ελληνικού πλοίου.