Τέσσερις φρεγάτες FDI οι οποίες θα παραδοθούν στην Ελλάδα και στο Πολεμικό Ναυτικό σε σύντομο χρονικό διάστημα το οποίο όμως δεν προσδιορίζεται, είναι η τελική πρόταση των Γάλλων. Οι τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες θα κατασκευαστούν στην Αθήνα και θα παραδοθούν σταδιακά από το 2027 έως το 2029.

Αυτό σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας Naval  αποτελεί την οριστική πρόταση από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας, έτσι τουλάχιστον όπως την παρουσίασε ο αντιπρόεδρος πωλήσεων της Naval Group, Laurent Mourre.

Στη πρόταση του Γαλλικού Ομίλου σύμφωνα με το navalnews.com. μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι κάθε “ελληνική έκδοση” της φρεγάτας θα διαθέτει 32 πυραύλους επιφανείας-αέρος ASTER και εκτοξευτή RAM.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος πωλήσεων την εταιρείας, η πρόταση προς την Ελλάδα, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις 13 Απριλίου 2021, “είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έχει τις καλύτερες δυνατότητες στο συντομότερο χρονικό διάστημα με βελτιστοποιημένο κόστος”.

Πρόσθεσε επίσης:

“Για τα νέα πλοία, προσφέρουμε την φρεγάτα FDI HN (Hellenic Navy), η οποία θα είναι η πιο σύγχρονη φρεγάτα νέας γενιάς στον κόσμο. Οι 4 μονάδες θα παραδοθούν στην Ελλάδα σε πολύ ταχύ χρονικό διάστημα. Η πρώτη φρεγάτα θα κατασκευαστεί στα ναυπηγεία Lorient και θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία έως το 2025, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα και θα τεθούν αντίστοιχα σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2027, το 2028 και το 2029», αναφέρει ο  Laurent Mourre, αντιπρόεδρος πωλήσεων της Naval Group, για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική”.

Σύμφωνα με τους Γάλλους η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την παράδοση στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στο συντομότερο χρονικό διάστημα και θα εξασφαλίσει τη μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή των άλλων 3 φρεγατών στην Ελλάδα.

Η μεταφορά τεχνολογίας -λένε οι Γάλλοι- θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και για την αλυσίδα εφοδιασμού.

Ενδιάμεση λύση

Το πρόβλημα που απασχολεί το Πολεμικό Ναυτικό είναι και η ενδιάμεση λύση μέχρι την παράδοση των νέων φρεγατών. Οι Γάλλοι και το Γαλλικό Ναυτικό προτείνουν ως ενδιάμεση λύση στην Αθήνα 2 φρεγάτες που θα είναι διαθέσιμες σε λιγότερο από ένα χρόνο χωρίς κόστος, όπως επιμένουν οι ίδιοι.

Πρόκειται για τις φρεγάτες AAW Jean-Bart και ASW Latouche-Tréville βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στο Γαλλικό Ναυτικό.

Στελέχη της γαλλικής εταιρείας ενημέρωσαν τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ότι οι δύο αυτές φρεγάτες θα είναι διαθέσιμες για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2022 μετά από εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού.

Σύμφωνα με ειδικούς του ΠΝ, η κύρια αποστολή της φρεγάτας AAW Jean-Bart είναι να διεξάγει αποστολές αεράμυνας περιοχής, ενώ η κύρια αποστολή της ASW Frigate Latouche-Tréville είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος σε ανοικτή θάλασσα και η προστασία ναυτικών μονάδων υψηλής αξίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πλοία αυτά έχουν εμπλακεί σε γαλλικές επιχειρήσεις με δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, “και έχουν αποδείξει τις δυνατότητες αλλά και την διαλειτουργικότητα τους” σύμφωνα με τους Γάλλους. 

Τα στελέχη των Γάλλων αναφερόμενα στην αναβάθμιση των ελληνικών φρεγατών τονίζουν:

“Όσο για το ζήτημα της αναβάθμισης τώρα των ελληνικών φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ-ΜΕΚΟ-200, τονίζουμε ότι αυτές θα αναβαθμιστούν σε υψηλό επίπεδο ώστε να μπορούν να αναλάβουν αποστολές εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”.

Να υπενθυμίσουμε ότι η φρεγάτα FDI θεωρείται από τους ανώτατους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού ένα πλοίο πολλαπλών αποστολών που θα είναι πολύ χρήσιμο και θα αποτελεί την πιο σύγχρονη φρεγάτα της κατηγορίας της, ενώ το κυριότερο είναι όπως λένε οι ίδιοι, ότι θα ανταποκρίνεται σε όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ελλάδος.

 Οπλικά συστήματα

“Το πλοίο θα έχει μια εξελικτική δυνατότητα που θα διασφαλίζει ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις αναδυόμενες αλλά και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, αντι- βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους, stealth drone)” διαβεβαίωσαν οι Γάλλου τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι έθεσαν πολλές ερωτήσεις αναφορικά με τον φέροντα οπλισμό και την ηλεκτρονική υποδομή των φρεγατών.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβαν, οι 32 πύραυλοι Aster επί του σκάφους θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταχύτατα προς όλες τις κατευθύνσεις, διασφαλίζοντας μια ασύγκριτη ικανότητα θανάσιμου χτυπήματος κάθε πιθανού στόχου.

Επίσης το σύστημα RAM, θα ενσωματωθεί στο FDI HN Combat System του πλοίου, για να παρέχει προστασία  360 μοιρών έναντι εισερχόμενων πυραύλων μαζί με το πυροβόλο 76 mm, συμπληρώνοντας έτσι την αντιβαλλιστική προστασία μεγάλης εμβέλειας που θα παρέχεται από τους πυραύλους ASTER.

Τέλος, είναι πολύ σημαντική η κατασκευή των τριών φρεγατών στην Ελλάδα, κάτι που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ενώ παράλληλα θα αυξήσει σημαντικά την αυτονομία και την κυριαρχία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος Laurent Mourre κατέληξε λέγοντας ότι “από την ενίσχυση των ισχυρών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, η γαλλική προσφορά καλύπτει όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η διαδικασία προμηθειών που διεξάγει η Αθήνα δεν είναι είναι «κλασικός ανοιχτός διαγωνισμός», αλλά συζητήσεις και συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων (G to G)».

Εμείς απλώς να υπενθμίσουμε ότι ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού είπε στο vradini.gr πως “με την αγορά φρεγατών δεν αγοράζουμε μόνο τις μονάδες επιφανείας, αλλά και πολιτική στήριξη”.

Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε πως “όλες οι προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, είναι επιχειρησιακά επαρκείς. Το Πολεμικό Ναυτικό να κάνει την εισήγηση του, και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση”.