«Φάουλ» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις εικόνες συνωστισμού στην Ικαρία και όπως είπε θα φροντίσει και ο ίδιος να μην επαναληφθούν, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ενώ πρόσθεσε ότι στην Ικαρία δεν πήγε για τουρισμό όπως λεγόταν από την αντιπολίτευση αλλά «για στήριξη του νησιού που στο κάτω κάτω, η Νέα Δημοκρατίας είναι τρίτο κόμμα αλλά δεν πήγα ως κεντροδεξιός στο νησί με αυτό το γνώμονα αλλά με βάσει τη συνολική πολιτική μας».

Με αυτά τα λόγια θέλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε σημαία την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί του Αιγαίου.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος και έθεσε τον πήχη του Πάσχα λέγοντας ότι ο εφιάλτης του κορωνοϊού θα βαίνει στο τέλος του καθώς τα εμβόλια μέχρι τον Απρίλιο θα είναι αρκετά για τη χώρα. «Εγώ πιστεύω ότι στο Πάσχα πια, όταν πια θα φτάνουμε στο Πάσχα, δηλαδή αρχές Μαΐου, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξος» και πρόσθεσε σε ότι αφορά το θέμα των μεταλλάξεων: «Κοιτάξτε, προφήτης δεν είμαι. Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια φαίνεται να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις. Η επιστήμη μας λέει ότι οι μεταλλαγμένες μορφές ενός ιού συνήθως είναι πιο αδύναμες, δηλαδή αρρωσταίνουν λιγότερο οι άνθρωποι. Και αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Αν δείτε σήμερα ποιοι μπαίνουν σε Εντατικές είναι κατά κανόνα πολύ ηλικιωμένοι συμπολίτες μας ή άνθρωποι με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα. Κατά κανόνα η ηλικία είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας. Από τη στιγμή που οι άνω των 60 θα είναι εμβολιασμένοι θα έχουμε ένα μεγάλο τείχος ανοσίας. Μπορεί να αρρωσταίνει κάποιος νεότερος, ο κίνδυνος όμως για το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τόσο έντονος. Και για αυτό επιμένω πάρα πολύ και παρακολουθώ καθημερινά τη διαδικασία του εμβολιασμού. Και πρέπει να σας πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος και από το αποτέλεσμα αλλά και από τη διαδικασία».

Φρένο σε υπουργούς στα τηλεοπτικά παράθυρα

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για ορισμένους υπουργούς και τα φαινόμενα διαφωνιών που εμφανίστηκαν σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς για την πανδημία μεταξύ υπουργών.

Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε απάντησε ότι: «Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται, θα έλεγα. Και οι Υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και η ευθύνη πάντοτε -ξέρετε- της κυβέρνησης, είναι συλλογική. Δεν βγάζει κανείς την ουρά του απ’ έξω από το πρόβλημα. Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση και γι’ αυτό και προσπαθούμε το μήνυμά μας να είναι πιο συνεκτικό, γι’ αυτό και βλέπετε ότι και εγώ ο ίδιος μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά. Και είναι φορές που η απόφαση θα φτάσει σε εμένα.

Είδατε, παραδείγματος χάριν, ότι για την τελευταία απόφαση υπήρχε -δεν σας λέω κάτι που δεν είναι γνωστό- υπήρχε μια διχογνωμία μεταξύ των γιατρών. Και χθες υπήρχε διχογνωμία». Μάλιστα ρωτήθηκε αν τραβήξει αυτιά σε υπουργούς και απάντησε ότι το έκανε ήδη:

«Αυτό νομίζω το έκανα ήδη. Και από εδώ και στο εξής πιστεύω ότι θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες. Ξέρετε, όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε. Κι από τη στιγμή που έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο λέει ότι κάθε εβδομάδα παίρνουμε αποφάσεις, τα μέτρα είναι αυτά, πρέπει να τα υπηρετήσουμε, πρέπει να τα εξηγήσουμε.

Και δεν χρειάζεται, ξέρετε, κάθε φορά να λέμε κάτι καινούργιο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα; Τα οικονομικά μέτρα, τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση και είναι πολλά. Πολλοί πολίτες δεν τα γνωρίζουν ακόμα. Μερικές φορές αρκεί να επαναλαμβάνουμε αυτά τα οποία έχουμε κάνει, προκειμένου και οι πολίτες να μπορούν να τα εμπεδώσουν».

Ποινές για τηλεοπτικά παράθυρα

Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε αν επιβάλει ποινή τηλεοπτικής αφωνίας σε υπουργούς : «Δεν υπάρχει τηλεοπτική αφωνία και νομίζω ότι και οι Υπουργοί είναι πολύ έμπειροι και όλοι θεωρώ ότι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Εξάλλου έχω κάνει και σχετικά πρόσφατα ανασχηματισμό, άρα έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου σχετικά με τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ σε αυτή τη συγκυρία το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο, να μην υπάρχει σύγχυση και ό,τι φαινόμενα -όπως τα είπατε- κακοφωνίας υπήρχαν να διορθώνονται, είτε εν τη γενέσει τους ή ακόμα καλύτερα να προλαμβάνονται».