Γερμανία και Βρετανία ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του Ναβάλνι

Φυλάκιση 30 ημερών επιβλήθηκε στον Αλεξέι Ναβάλνι. Ο επικριτής του Κρεμλίνου συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μόσχας χθες (17 Ιανουαρίου), ενώ κατηγορείται για παραβίαση της αναστολής του.

Βρισκόταν σε κράτηση για υπεξαίρεση χρημάτων, κατηγορία την οποία είχε αμφισβητήσει ως ψευδή και πολιτικά υποκινούμενη.

Νωρίτερα σήμερα, οδηγήθηκε εσπευσμένα σε δικαστική ακροαματική συνεδρίαση μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

Σε βίντεο μέσα από το αστυνομικό τμήμα, ο Ναβάλνι χαρακτηρίζει υπόδειγμα ανομίας την κίνηση αυτή των ρωσικών αρχών και καταφέρεται εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι πέταξε τον ποινικό κώδικα από το παράθυρο φοβισμένος.

Επίσης, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τον δικαστήριο τη φυλάκιση του Ναβάλνι για 30 ημέρες, όπως έγραψε ο δικηγόρος του, Ιβάν Ζντάνοφ, σε ανάρτηση του στο Twitter.

Πάντως, οι δυτικές χώρες ζήτησαν από τη Ρωσία να αφεθεί άμεσα ελεύθερος.

Συγκεκριμένα, αυτό ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενώ η θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν αντίστοιχη.

«Καταδικάζω την κράτηση του Aλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές κατά την επιστροφή του στη Ρωσία», είχε αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ είχε συμπληρώσει «οι ρωσικές αρχές πρέπει να τον απελευθερώσουν αμέσως και να διασφαλίσουν την ασφάλειά του».

Παράλληλα, η Ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «η κράτηση πολιτικών αντιπάλων αντιβαίνει στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας».

Μετά τη σύλληψή του, τα Ηνωμένα Έθνη και οι δυτικές χώρες κάλεσαν τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως τον αντιπολιτευόμενο ηγέτη, ενώ μερικές χώρες ζήτησαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις. Η Μόσχα τους είπε να κοιτάνε τη δουλειά τους.