«Για να δικαιολογήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την παταγώδη αποτυχία, επιχείρησε δύο ακροβατισμούς, διαστρεβλώνοντας και αυτά που είχα πει» ανέφερε κατά την παρέμβασή του στη Βουλή ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στον Στέλιο Πέτσα.

«Αναρωτήθηκε πρώτον, εφόσον λήφθηκε απόφαση για κυρώσεις τον Ιούνιο του 2019, τι ζητάμε τώρα νέες κυρώσεις; Η απάντηση είναι προφανής. Λήφθηκε η αρχική, πρώτη απόφαση επί της αρχής που καλούσε την Τουρκία να μη συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά γιατί θα επιβάλλονταν κυρώσεις. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η Κύπρος που ζήτησε κυρώσεις τις πήρε, ενώ η Ελλάδα που καθυστέρησε και μόλις 8 μήνες μετά το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο τις ζήτησε, με αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού, με αποτυχία που φέρει την υπογραφή του, δεν τις πήρε.

Και η πιο ξεκάθαρη διαστρέβλωση και ακροβατισμός είναι στο ότι τάχα η απόφαση του Ιουνίου δεν αναφερόταν σε κυρώσεις, γιατί περιελάμβανε τον όρο στοχευμένα μέτρα, targeted measures. Όμως, δυστυχώς, αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η ΕΕ για τις κυρώσεις.

Εμείς θα στηρίξουμε κάθε εθνική προσπάθεια, αλλά χρειάζεται αυτοκριτική. Όταν οι αποτυχίες παρουσιάζονται ως θρίαμβοι, φοβάμαι για τα χειρότερα για το μέλλον, μετά το τραγικό 2020 για την εξωτερική μας πολιτική», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.