Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

G. OETTINGER : Η Ευρώπη να αποφασίζει βάσει πλειοψηφίας, ώστε να κινείται γρήγορα και αποτελεσματικά

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη έχει χρέος να στηρίξει την Ελλάδα που αποτελεί εξωτερικό της σύνορο και βρίσκεται, γεωπολιτικά, σε μια κυριολεκτικά ‘καυτή’ ζώνη, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρώπινων Πόρων και Προϋπολογισμού Günther Oettinger, στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

«Αν δεν στηρίξουμε την Ελλάδα, αν δεν ‘εξάγουμε’ μέσω των συνόρων της σταθερότητα, τότε θα ‘εισάγουμε’ αποσταθεροποίηση, που θα λειτουργήσει σε βάρος όλων μας.»είπε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Oettinger, μιλώντας στο πλαίσιο δείπνου, που παρέθεσε προς τιμήν του, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Η εποχή της ομοφωνίας πρέπει να αποτελέσει παρελθόν

Συνεχίζοντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σημείωσε ότι : «Η εποχή της ομοφωνίας πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Η Ευρώπη οφείλει να αποφασίζει βάσει πλειοψηφίας, ώστε να κινείται γρήγορα και αποτελεσματικά, δίνοντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα, οικονομικά αλλά και πολιτικά. Αν δεν πράξει ανάλογα, αν δεν κινηθεί με ταχύτητα, τότε κινδυνεύει να συμπιεστεί μεταξύ Ηνωμένων Πολιτείων και Κίνας.» «Στην ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας», συμπλήρωσε ο κ. Oettinger, «θα συμβάλλει το πρόγραμμα της Κομισιόν για την ψηφιοποίηση της Ευρώπης, καθώς και το ‘Horizon 2020’. Η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εναρμονιστεί πλήρως, αξιοποιώντας τα κοινοτικά προγράμματα ψηφιοποίησης, έρευνας και καινοτομίας, επενδύοντας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, τομείς οι οποίοι συμμετέχουν σήμερα με πολύ χαμηλό ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας.»

Ιδιαιτέρως σημαντική η συμβολή του Επιτρόπου Günther Oettinger

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, χαρακτήρισε ως ιδιαιτέρως σημαντική τη συμβολή του Επιτρόπου Günther Oettinger, για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 και συνέχισε, λέγοντας ότι «οι κατευθύνσεις που έχουν τεθεί από την απερχόμενη Επιτροπή είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να ενισχυθεί, μια και σήμερα οι προκλήσεις είναι πολλές σε κύρια μέτωπα, όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια, η ψηφιακή μετάβαση, η κοινωνική συνοχή, η οικονομική διακυβέρνηση και η τραπεζική ένωση, θέματα τα οποία αγγίζουν άμεσα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν, θα καθοριστεί η βιωσιμότητα του ενωσιακού εγχειρήματος», πρόσθεσε. Παράλληλα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι χρέος της Ε.Ε. είναι να καταστεί κέντρο των ψηφιακών εξελίξεων και να επενδύσει δυναμικά στον τομέα, ώστε να προλάβει τις εξελίξεις και να μην αποτελέσει ουραγό των κρατών της Ασίας και των ΗΠΑ, ενώ διευκρίνισε πως «η ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να διεκδικήσει ηγετική θέση στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία».

Ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τη Γερμανία με την Ελλάδα

Κατόπιν ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ. Ernst Reichel, στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τη Γερμανία με την Ελλάδα», ενώ εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται τον Επίτροπο Oettinger στην Αθήνα. Μάλιστα απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση της «Βραδυνής της Κυριακής» αναφορικά με την υπόθεση πτώχευσης της Thomas Cook και τη Γερμανική στήριξη στην Condor, ο Γερμανός πρέσβης, σημείωσε την ανάγκη στήριξης   και διασφάλισης των θέσεων εργασίας Τέλος, ο γενικός διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Μηχ. Αθανάσιος Κελέμης, τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου   παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, και δεσμεύθηκε ότι το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει τα μέλη του και προχωρά σε μια σειρά καλά μελετημένων πρωτοβουλιών, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού μέσω της εφαρμογής του μοντέλου της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την παροχή τεχνογνωσίας και δικτύωσης για τη βελτιστοποίηση του έργου των μελών του.

«Στο πλαίσιο αυτό», συμπλήρωσε ο Δρ. Κελέμης, «οι ευκαιρίες που διανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και οι προοπτικές για την Ελλάδα μπορούν πλέον να χαρακτηρίζονται από μια αισιοδοξία: η οικονομία αναπτύσσεται, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν πτώση, -έχουν φτάσει μάλιστα σε ιστορικά χαμηλά-, το Χρηματιστήριο της Αθήνας παρουσιάζει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη και από αρχές του μήνα επήλθε πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής των capital controls».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα