Γ. Οικονόμου: Το σοβαρό πρόβλημα δεν είναι ο Πολάκης, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η διενέργεια μαζικότατων διαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοϊο είναι βασική παράμετρος του σχεδίου ανάσχεσης της πανδημίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει το απαραίτητο απόθεμα self test για τους δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις που γονείς δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν τεστ, τις οποίες απέδωσε σε «ζήτημα διανομής και διαχείρισης από τα κέντρα διάθεσης στα φαρμακεία» και όχι σε έλλειψη αποθέματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ανοίγουν τα σχολεία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για υγειονομικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους. Αυτή είναι η κυρίαρχη πανευρωπαική τάση. Βασική μας μέριμνα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση της λειτουργίας της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης», επεσήμανε στο briefing των πολιτικών συντακτών.

15.547 κρούσματα εντοπίστηκαν μέσω των self test

Όπως ενημέρωσε ο κ. Οικονόμου, μέσω των self test στα σχολεία εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα, τα οποία, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν και ως εκ τούτου θα προκαλούσαν περαιτέρω διασπορά του ιού». «Εννέα στους δέκα δικαιούχους έλαβαν αυτοδιαγνωστικά τεστ» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως «η τηλεκπαίδευση, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, λειτουργεί κανονικά».

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, επανέλαβε πως «είμαστε εδώ με μελετημένο σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις για να απαντάμε στην πορεία της πανδημίας, όπου αυτό χρειάζεται».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι έχουν διατεθεί πάνω από 120 εκατ. ευρώ για δωρεάν διενέργεια διαγνωστικών τεστ μέχρι στιγμής, ενώ επεσήμανε ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει εκτεταμένη δωρεάν συνταγογράφηση. Αντίθετα, όπως είπε, στην Ελλάδα, όποιος επιθυμεί μπορεί να μεταβεί σε σημεία που βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για τη διενέργεια δωρεάν ελέγχου.

Ως προς τη χρονική ισχύ των μέτρων, τα οποία λήγουν τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, είπε ότι την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, η οποία θα προχωρήσει στις εισηγήσεις της, με τις όποιες αποφάσεις να ανακοινώνονται έγκαιρα.

Ερωτηθείς για τον East Med, είπε ότι η Ελλάδα είναι ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλο που θα τον έχει ανεξάρτητα από τη διαδικασία όδευσης των αγωγών.

Ως προς τις απειλές σε βάρος του πρύτανη του ΑΠΘ, στον απόηχο της εκκένωσης -έπειτα από 34 χρόνια- κατάληψης στον χώρο του πανεπιστημίου, κάλεσε όλα τα κόμματα να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους με ξεκάθαρο τρόπο.