Πλακιωτάκης: Στον Πειραιά ο υπουργός Ναυτιλίας ενόψει της εξόδου του τριημέρου

Με συγκίνηση μιλάει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις ώρες που πέρασε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλευόμενος για πολλές ημέρες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ευτυχώς βγήκε νικητής από τη μάχη που έδωσε και μιλάει στη «Βραδυνή της Κυριακής» για εκείνες τις ώρες μοναξιάς, φόβου και αγωνίας που έζησε, αλλά και για εκείνες που, χάρη στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου, οι οποίοι με τη φροντίδα τους -όπως σε όλους τους ανθρώπους άλλωστε- τον έκαναν υγιή και δυνατό, ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Ο κ. Πλακιωτάκης στέλνει το δικό του ηχηρό μήνυμα λέγοντας ότι μόνο μία στιγμή απροσεξίας φτάνει για να νοσήσει κανείς απο τον ιό.

Κύριε υπουργέ, καταρχάς χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που βγήκατε νικητής από τη μάχη που δώσατε με τον κορωνοϊό. Και επειδή προσωπικά περάσατε και ζήσατε τέτοιες στιγμές στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, δικαιούστε εκ των πραγμάτων να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας και, κυρίως, για το προσωπικό και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

«Όπως δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, κ. Γιακουμή, στη διάρκεια της νοσηλείας μου βίωσα έντονα και αντιφατικά συναισθήματα.  Ανησυχία, αφού δεν γνωρίζεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, πείσμα για να νικήσεις τον ιό, μοναξιά, αφού δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις, δύναμη από τα μηνύματα της οικογένειας και των φίλων, θαυμασμός για την προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, για όλους του ασθενείς. Χαίρομαι που με ρωτάτε ειδικώς για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Θα προσθέσω και το παραϊατρικό, αλλά και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων μας. Το έργο τους είναι τιτάνιο. Η καθημερινή τους προσπάθεια είναι συγκλονιστική. Η φροντίδα τους για όλους τους ασθενείς είναι συγκινητική. Κάθε μία και κάθε ένας από εμάς, η κοινωνία ολόκληρη, αλλά και η Πολιτεία, τους οφείλουμε ένα τεράστιο “ευχαριστώ”.

Τους οφείλουμε, επίσης, έμπρακτη στήριξη της προσπάθειάς τους. Τους τελευταίους μήνες, το ΕΣΥ ενισχύθηκε σημαντικά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Να προσθέτει συνεχώς στο οπλοστάσιο της Δημόσιας Υγείας και όσων την υπηρετούν, όλα όσα μπορούν να κάνουν την προσπάθειά τους ακόμα πιο αποτελεσματική».

Πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο που ανακαλύφθηκε; Η δική σας άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνους που διατηρούν αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητά του.

«Η έναρξη του εμβολιασμού, σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι η καλύτερη είδηση του 2020. Αναμφίβολα, η ανακάλυψη του εμβολίου συνιστά κορυφαίο επίτευγμα της επιστήμης και αποτελεί τον σίγουρο δρόμο για να νικήσουμε την πανδημία. Με εμβόλια ασφαλή, όπως αποδεικνύουν όχι μόνο μελέτες και κλινικές δοκιμές, αλλά πλέον, και η θετική εμπειρία από τα εκατομμύρια συνανθρώπων μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Το μήνυμά μου είναι απλό: Εμβολιαζόμαστε, προστατεύουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας, κερδίζουμε πίσω τη ζωή μας».

Ο κορωνοϊός με το εμβόλιο ηττήθηκε ή έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας;

«Όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, ο εμβολιασμός συνιστά την αρχή του τέλους της πανδημίας. Έχουμε, όμως, μπροστά μας δρόμο μέχρι να εμβολιαστεί το ποσοστό του πληθυσμού που είναι απαραίτητο για να υπάρξει συλλογική ανοσία. Για τους επόμενους μήνες, λοιπόν, οφείλουμε να συνεχίσουμε να τηρούμε με συνέπεια τα μέτρα προστασίας. Να μην χαλαρώσουμε με την προοπτική του εμβολιασμού. Να μην ατονήσει η προσοχή μας σε σχέση με τη χρήση μάσκας, την αποφυγή συνωστισμού, την ατομική υγιεινή. Να μην κάνουμε το λάθος που θα επιτρέψει στον αόρατο εχθρό να μας πλήξει. Διαπίστωσα ο ίδιος, κ. Γιακουμή, ότι μία ελάχιστη στιγμή απροσεξίας, μία στιγμιαία χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, είναι αρκετή για να χτυπήσει ο ιός. Ας την αποφύγουμε».

Κύριε υπουργέ, αναμφίβολα εκείνο που δημιουργεί ο κορωνοϊός, εκτός των άλλων, είναι και η μοναξιά που αισθάνεται κάποιος που έχει νοσήσει, με την αγωνία του, φαντάζομαι, στο κρεβάτι της ΜΕΘ να φτάνει στο ζενίθ. Οι δικές σας σκέψεις εκείνες τις ώρες, ποιες ήταν;

«Είναι γεγονός ότι ο χρόνος που έχεις με τον εαυτό σου, στη μοναξιά αυτής της ασθένειας και πολύ περισσότερο στη μοναξιά μίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, επιτρέπει να σκεφτείς τα πάντα. Να χαρείς, να λυπηθείς, να μετανιώσεις, να επανεξετάσεις, να φοβηθείς, να ελπίσεις. Να κάνεις απολογισμό για πολλά απ’ όσα έκανες, αλλά και να συλλογιστείς όσα θα ήθελες να κάνεις. Τα σκεπτόμουν συχνά όλα αυτά. Κυρίως, όμως, σκεπτόμουν αυτό που μου έλειπε περισσότερο. Την οικογένειά μου, τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Όταν, αργότερα, οι δύσκολες ώρες πέρασαν, στις σκέψεις προστέθηκαν και τα καθημερινά της δουλειάς. Οι υποθέσεις του υπουργείου, οι δράσεις που έπρεπε να προχωρήσουν, όλα αυτά. Ευτυχώς, είχα την τύχη να μπορώ, από ένα σημείο και μετά, να επικοινωνώ με τους συνεργάτες μου, τους οποίους επίσης ευχαριστώ, ώστε να προχωρήσουν κανονικά σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η πρόσθετη στήριξη των ναυτικών μας και της ακτοπλοΐας, αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου».

Το μήνυμα που στέλνετε προσωπικά σε όλους τους συμπολίτες μας που νοσούν αυτή την ώρα, ποιο είναι; Τι θα τους έλεγε ένας άνθρωπος σαν και εσάς που νοσηλεύτηκε με την ίδια νόσο που έχουν χιλιάδες άλλοι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο;

«Να έχουν πίστη και θέληση για ζωή. Να σκέπτονται περισσότερο όσα θέλουν να κάνουν και λιγότερο όσα έκαναν. Να σκέπτονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αυτά με τα οποία θέλουν να μοιραστούν αυτά που έρχονται. Αυτά σου δίνουν δύναμη. Αυτά λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της θέλησής σου. Αυτά σε βοηθούν να νικήσεις και την ανησυχία της ασθένειας, και τον ίδιο τον ιό.

Και ακόμα κάτι. Να θυμούνται συνεχώς, κάθε στιγμή και, κυρίως, κάθε στιγμή αμφιβολίας, ότι δίπλα τους υπάρχει ένα εξαιρετικά ικανό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχουν επιστήμονες που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να τους βοηθήσουν να κερδίσουν τη μάχη. Υπάρχουν άνθρωποι, κάτω από τις στολές, που νοιάζονται πραγματικά για κάθε μία και κάθε έναν ασθενή και κάνουν το καλύτερο για να αποκατασταθεί η υγεία του.

Εύχομαι και ελπίζω η πανδημία να νικηθεί σύντομα, και όλες και όλοι όσοι νοσηλεύονται να επιστρέψουν υγιείς στα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»