Συνεντεύξεις

Γ. Τσακίρης: Πρόσβαση στη ρευστότητα θα έχουν και οι μικρές επιχειρήσεις

«Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 σήμερα είναι στο 60%, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 6 δισ. ευρώ διοχέτευση στην πραγματική Οικονομία τους τελευταίους 18 μήνες»

Γ. Τσακίρης: Πρόσβαση στη ρευστότητα θα έχουν και οι μικρές επιχειρήσεις

Από τα προϊόντα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μαζί με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή του υπουργείου Οικονομικών, η συνολική ρευστότητα στην αγορά για το 2020 ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ, αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης.

Όπως εξηγεί ο υφυπουργός αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, «το νέο ΕΣΠΑ, ύψους άνω των 26 δισ. ευρώ, και με την εκκίνησή του στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστούν μία ισχυρή “δύναμη πυρός” προς την ουσιαστική αναμόρφωση της ελληνικής Οικονομίας».

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ 2014-2020 τονίζει ότι «η απορρόφησή του σήμερα είναι στο 60%, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 6 δισ. ευρώ διοχέτευση στην πραγματική Οικονομία τους τελευταίους 18 μήνες».

Επίσης, προαναγγέλλει ότι έχει δρομολογηθεί «ένα νέο μικρό εγγυοδοτικό προϊόν, συνολικού προϋπολογισμού με την τραπεζική μόχλευση 450 εκατ. ευρώ, που θα αφορά σε εγγυημένα δάνεια κεφαλαίου κίνησης, με ευνοϊκότερους όρους και μέγιστο δάνειο τις 50.000 ευρώ. Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην αναγκαία ρευστότητα».

Το 2021 έχει μπροστά του το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ως προς την ανάπτυξη της χώρας;

«Το νέο ΕΣΠΑ, ύψους άνω των 26 δισ. ευρώ και με την εκκίνησή του στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, θα είναι εμπροσθοβαρές, με ένα ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσα από δράσεις και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την Κοινωνία, όσο και για την Οικονομία. Κεντρικοί πυλώνες του η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη μετάβαση, η Κυκλική Οικονομία, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, η ολοκλήρωση στρατηγικών υποδομών και η δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.

Μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστούν μία ισχυρή “δύναμη πυρός” προς την ουσιαστική αναμόρφωση της ελληνικής Οικονομίας και την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή για την Ελλάδα».

Θα υπάρξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα στο 2021; Έχετε ήδη προαναγγείλει ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα.

«Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην αναγκαία ρευστότητα και έχουμε δρομολογήσει με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ένα νέο μικρό εγγυοδοτικό προϊόν, συνολικού προϋπολογισμού με την τραπεζική μόχλευση 450 εκατ. ευρώ, που θα αφορά σε εγγυημένα δάνεια κεφαλαίου κίνησης, με ευνοϊκότερους όρους και μέγιστο δάνειο τις 50.000 ευρώ.

Η μετεξέλιξη της Τράπεζας σε έναν ισχυρό χρηματοπιστωτικό οργανισμό που να προσομοιάζει στα ευρωπαϊκά πρότυπα υπήρξε μία από τις βασικές δεσμεύσεις μου όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το πρώτο βήμα έγινε και η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει αποκτήσει, πλέον, έναν καθοριστικό αρωγό όχι μόνο για να σταθεί όρθια σήμερα, αλλά και για να μετεξελιχθεί σε πιο εξωστρεφή και ανταγωνιστική αύριο. Είμαστε δίπλα στην αγορά, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της και σας διαβεβαιώ πως θα είμαστε εδώ και το νέο έτος, βάσει των διαθέσιμων κοινοτικών και εθνικών πόρων, για όσο χρειαστεί και όπου κριθεί αναγκαίο, με νέα και στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ξεκινάει άμεσα η μία από τις δύο νέες δράσεις του ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ) που σχεδιάζατε και αφορά στη στήριξη της Εστίασης. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της;

«Η πλατφόρμα της νέας δράσης του ΕΣΠΑ για την επιχορήγηση θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου των επιχειρήσεων Εστίασης ανοίγει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Παρ’ όλο που αυτήν τη στιγμή η Εστίαση παραμένει κλειστή, θα ήθελα να υπογραμμίσω την αναδρομική ισχύ που έχουμε στοχευμένα προσδώσει σε αυτήν την ενίσχυση, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις που είχαν προμηθευτεί θερμαντικά σώματα από την 1η Φεβρουαρίου 2020, να μπορέσουν να επιδοτηθούν».

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα των μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν e-shop. Τι προβλέπει η νέα δράση που ετοιμάζετε;

«Η ανάγκη προσαρμογής των πολύ μικρών και μικρών, κυρίως, επιχειρήσεων στην ψηφιακή πραγματικότητα αναδείχθηκε ζωτική, ιδίως σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας που διανύουμε, και η νέα δράση του ΕΣΠΑ απαντά ακριβώς στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος του Λιανεμπορίου. Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ, με ανώτατο όριο επιδότησης τις 5.000 ευρώ και με τις επιλέξιμες δαπάνες να αφορούν σε εξοπλισμό Πληροφορικής και λογισμικό για τη δημιουργία ή αναβάθμιση και τη λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, όπως είναι οι εξυπηρετητές/διακομιστές, ο τεχνολογικός εξοπλισμός, η ανάπτυξη ή αναβάθμιση ιστοσελίδας κ.λπ. Η σχετική πρόσκληση στοχεύουμε να είναι έτοιμη στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συνδυάσουν την επιδότηση με τα δωρεάν μαθήματα ψηφιακής ενδυνάμωσης της Google, μία σημαντική συνεργασία που πρόσφατα ανακοινώσαμε. Ανοιχτή παραμένει, όμως, μέχρι 31 Ιανουαρίου, και η “Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις” του ΕΠΑνΕΚ, μέσω της οποίας επιχειρήσεις στους τομείς Μεταποίησης, Παροχής Υπηρεσιών κ.ά. μπορούν να επενδύσουν στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους».

Το 2020 ήταν μία χρονιά που, λόγω της πανδημίας, πληγώθηκε ο κόσμος της αγοράς. Πόση, τελικά, ήταν η ένεση ρευστότητας που δόθηκε στην αγορά;

«Μέσα στην υγειονομική κρίση, και μάλιστα από τους πρώτους μήνες της εμφάνισής της και στη χώρα μας, καταλύτης ρευστότητας υπήρξε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η πραγματική “γέννηση” και η άνδρωση της οποίας πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ. Πόροι ΕΣΠΑ, ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ, διοχετεύθηκαν στη δημιουργία και την υλοποίηση των δύο χρηματοδοτικών εργαλείων της -ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID-19-, παρέχοντας ρευστότητα έως σήμερα στην αγορά ύψους 6,4 δισ. ευρώ, με τη συνολική τους αξία να αγγίζει τα 8,6 δισ. ευρώ. Μαζί με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή του υπουργείου Οικονομικών η συνολική ρευστότητα στην αγορά για το 2020 ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ».

Πού βρίσκεται σήμερα η απορρόφηση του ΕΣΠΑ;

«Καταρχάς, να σας πω ότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελούν τους σημαντικότερους συμμάχους μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Πόροι 6,5 δισ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του τομέα της Παιδείας, την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη στήριξη των εργαζομένων και των νοικοκυριών, δίχως να διαταράξουμε τον υπάρχοντα προγραμματισμό των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Η απορρόφηση σήμερα είναι στο 60%, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 6 δισ. ευρώ διοχέτευση στην πραγματική Οικονομία τους τελευταίους 18 μήνες».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης