Το Ζίου Ζίτσου αποτελεί μία από τις πιο γνωστές πολεμικές τέχνες, η οποία επιτρέπει στον αθλητή να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κατάσταση άμυνας ή επίθεσης και γενικά κοντινής μάχης.

Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και αυτό έχει «χτυπηθεί» από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι επόμενες εκλογές για την προεδρία της Ομοσπονδίας, οι οποίες πιθανότατα θα λάβουν χώρα τον ερχόμενο Φεβρουάριο, χαρακτηρίζονται εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία του αθλήματος.

Ο εκ των υποψηφίων, Γιώργος Ζαντιώτης, μιλώντας αποκλειστικά στο vradini.gr εξηγεί τους λόγους που επέλεξε να βάλει υποψηφιότητα, περιγράφει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το άθλημα και αναλύει το σχέδιό του για την εξέλιξή του στην Ελλάδα και τη στήριξη των σωματείων.

Τι σημαίνει για εσάς το Ζίου Ζίτσου;

«Ασχολούμαι με τα μαχητικά αθλήματα 40 χρόνια, έχω σπουδάσει αρκετές πολεμικές τέχνες, όμως η ειδικότητά μου είναι το αγωνιστικό και το παραδοσιακό Ζίου Ζίτσου. Για μένα πλέον τώρα στα 52 μου έχει γίνει τρόπος ζωής. Πέρα από επαγγελματική ενασχόληση, βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρίσμα της ειρηνικής και πολιτισμένης λειτουργίας, έχοντας υπόψη το τι σημαίνει εμπλοκή, ένταση, διαμάχη αλλά και τα καταστροφικά τους αποτελέσματα. Ο κώδικας των σαμουράι και ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή βρίσκει πατήματα τόσο στον δυτικό πολιτισμό όσο και στην ανατολική φιλοσοφία. Στις μέρες μας πιο πολύ από ποτέ ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά αυτά τα πατήματα για να μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει πιο δυνατός  στο μέλλον». 

Γιατί αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα;

«Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τα αρνητικά αποτελέσματα του κακού παραγοντισμού στις αθλητικές Ομοσπονδίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με την ξεκάθαρη κατεύθυνση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και την αποφασιστικότητα του Υφυπουργού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του Γενικού Γραμματέα κ. Γιώργου Μαυρωτά, όσον αφορά τον έλεγχο, την αξιολόγηση, την εξυγίανση του ελληνικού αθλητισμού και βλέποντας τα τρωτά σημεία (και αυτά είναι πολλά), αποφάσισα και εγώ όπως και πολλοί προπονητές και διακεκριμένοι αθλητές, να πάρουμε  την πρωτοβουλία για μια ουσιαστική εξυγίανση και αναδιάρθρωση στη διοίκηση της Ομοσπονδίας μας. Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι στηρίζουν το προηγούμενο καθεστώς, αλλά σίγουρα είναι πιο πολλοί αυτοί που θέλουν ουσιαστική ανάπτυξη του αθλήματος με διαφάνεια στα οικονομικά, ενίσχυση και υποστήριξη στους αθλητικούς συλλόγους και στους αθλητές των εθνικών ομάδων».

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άθλημα σήμερα;

«Σήμερα και ενώ βρισκόμαστε στο δεύτερο lockdown για τον αθλητισμό, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η βιωσιμότητα των σχολών και των αθλητικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, όπως επίσης η παρατεταμένη καθήλωση των μικρών και των μεγάλων αθλητών του Ζίου Ζίτσου, αλλά και των αθλητών της εθνικής ομάδας λόγω του εγκλεισμού. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο άγχος για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση την επόμενη μέρα του lockdown και για το πώς θα επιστρέψουν οι σύλλογοι και οι αθλητές στην κανονική λειτουργία τους».

Αν εκλεγείτε πρόεδρος, τι αλλαγές θα κάνετε πρώτα; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

«Έχω δεσμευτεί απέναντι σε όλους τους ανθρώπους της Γενικής Συνέλευσης που είναι και το αρμόδιο όργανο για τις εκλογές, ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να υπάρχει απόλυτη  οικονομική διαφάνεια και πλήρης και ξεκάθαρη εικόνα στους εκπροσώπους των αθλητικών συλλόγων για το πώς γίνεται η διαχείριση των οικονομικών. Θα αναπτύξουμε ουσιαστική συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αφού εμείς σαν Ομοσπονδία ξαναγίνουμε τυπικοί, θα πείσουμε ότι δικαιούμαστε μεγαλύτερη κρατική επιχορήγηση, αφού σαν εθνική ομάδα καταφέραμε το 2018 να πάρουμε την 3η θέση στο ομαδικό και την 4η θέση στο ατομικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα -18, -21, +21 στο Άμπου Ντάμπι, επιτυχία η οποία μας έφερε σαν χώρα στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στο σύνολο των νικών.   Θα κάνουμε μια ουσιαστική προσέγγιση στον επιχειρηματικό  χώρο, προσεγγίζοντας μεγάλες εταιρείες έτσι ώστε να μας βοηθήσουν σαν χορηγοί για να πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Άλλο ένα κομμάτι πολύ σημαντικό στην τέχνη μας είναι ο τομέας της αυτοάμυνας, όπου είναι και ένα κοινωνικό ζήτημα και μπορούμε να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε σε πολλές κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα ΑΜΕΑ, τα άτομα τρίτης ηλικίας, οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά». 

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία το άθλημα;

«Σε αυτό το αναπάντεχο φαινόμενο όπου ζούμε όλοι οι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη εκ των πραγμάτων αναγκαστήκαμε να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα τα οποία μέχρι εχθές τα θεωρούσαμε δεδομένα. Οι ατάκες ‘’μην σκοτώνετε τον αθλητισμό’’ και ‘’ο αθλητισμός είναι ζωή’’ μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας έδωσαν να καταλάβουμε από την μία ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή μας και από την άλλη να δοκιμαστεί  η εφευρετικότητά μας έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τρόπους ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, δηλαδή την τακτική προσωπική μας άθληση, αλλά και την εξειδικευμένη προπόνηση στην πολεμική τέχνη που έχουμε διαλέξει».

Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε τα σωματεία;        

«Η επανεκκίνηση μετά την φοβερή αυτή πανδημία δεν θα είναι εύκολη. Θα πρέπει το ξεκίνημα να γίνει με αργά και σταθερά βήματα διοργανώνοντας πολλές μικρές εκδηλώσεις, μικρού βεληνεκούς, ακολουθώντας πίστα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε σιγά σιγά να οδηγηθούμε σε μεγαλύτερες και πιο διευρυμένες αθλητικές εκδηλώσεις και πρωταθλήματα. Η ορθότερη διαχείριση των χρημάτων της Ομοσπονδίας αλλά και η προσπάθεια εύρεσης επιχορηγήσεων – επιδοτήσεων τόσο από δημόσιους – δημοτικούς φορείς όσο και από μεγάλες και μικρότερες εταιρείες, θα είναι το kick start για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους τα μεγάλα και τα μικρότερα αθλητικά σωματεία, όπως επίσης και τα μεγάλα κεντρικά σωματεία των μεγάλων πόλεων ή ακόμη και τα πιο περιφερειακά και απομακρυσμένα, γιατί όλα είναι σημαντικά και όλα επιτελούν όχι μόνο αθλητικό αλλά και κοινωνικό έργο».

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε;

«Η κατεύθυνση από το Υφυπουργείο Αθλητισμού όσον  αφορά την εξυγίανση του αθλητισμού και των Ομοσπονδιών, είναι ξεκάθαρη και οφείλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες με αυτόν τον πλούσιο πολιτισμό που διαθέτουμε αλλά και την αθλητική ιστορία, να συμφωνήσουμε στις βαθιές δύσκολες τομές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να εξυγιανθεί η κατάσταση και να είμαστε όλοι υπερήφανοι για το θετικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτό το ξεκαθάρισμα. Ευχή όλων μας είναι το επόμενο χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές σε όλες τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, το μήνυμα που περνάει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να βρει αυτό το πρόσφορο έδαφος και να γίνουν οι ουσιαστικές αλλαγές που χρειάζεται ο ελληνικός αθλητισμός«.

«Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον εκλεκτό δημοσιογράφο Αντώνη Κατσαρό και τους συνεργάτες του για την ευκαιρία που μου δόθηκε να μιλήσω στην παραπάνω συνέντευξη».

Για να διαβάσετε αναλυτικά τις θέσεις του κ. Ζαντιώτη και των συνεργατών του, επισκεφθείτε τη σελίδα OPEN MIND Greek Jiu Jitsu Movement στο facebook.