Ότι η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για εκεχειρία στη Συρία περιλαμβάνει μία σειρά από «τυφλά σημεία» εκτιμά η γαλλική προεδρία.

Συγκεκριμένα, σε κείμενό της αναφέρεται: «Οι Ρώσοι κι οι Τούρκοι συμφώνησαν πάνω σε μία βάση που σήμερα παράγει μία εκεχειρία, της οποίας η ποιότητα δεν είναι πολύ παγιωμένη.

Ναι μεν περιλαμβάνει μία ελάττωση της στρατιωτικής έντασης, αλλά να συνεχίζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός δραστηριοτήτων στο πεδίο της μάχης».

Επίσης, στο κείμενο της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται: «Και υπάρχουν σε αυτήν τη συμφωνία κάποια τυφλά σημεία, δύσκολα διαχειρίσιμα ζητήματα, ιδίως για την αναδίπλωση από τους αυτοκινητοδρόμους Μ4 και Μ5 (τους στρατηγικούς άξονες στην περιοχή), μία πολιτική και ανθρωπιστική συνοδευτική ρήτρα, της οποίας οι τρόποι εφαρμογής δεν είναι αρκετά σαφείς.

Η ρωσική ατζέντα είναι πολύ σαφής, δηλ. συνίσταται στο να πάρει τον έλεγχο του συνόλου της Συρίας προς όφελος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι Τούρκοι έχουν μία επιλογή να κάνουν ανάμεσα στη δύσκολη συνεργασία με τους Ρώσους και την υποστήριξη που μπορούν να ζητήσουν από τους Συμμάχους και τους Ευρωπαίους».

Το Παρίσι αμφισβητεί πως η Ευρώπη στέκει αδύναμη απέναντι στη Μόσχα και την Άγκυρα, προτάσσοντας τα οικονομικά μέσα που οι Ευρωπαίοι διαθέτουν για τους πρόσφυγες και τη μελλοντική ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς και την παρουσία του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να βομβαρδίζει είτε με το ένα, είτε με το άλλο μέσο, όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει πολλά χαρτιά ταυτόχρονα, όσο οι Ιρανοί μπορούν να αναπτύσσουν πολιτοφυλακές στο πεδίο, ναι μεν διατηρούν το πλεονέκτημα της στρατιωτικής πρωτοβουλίας, όμως από αυτά δεν μπορούν να παράξουν ένα σταθερό υπόδειγμα για τη Συρία.

Ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Ιρανοί, ούτε και οι Τούρκοι δεν μπορούν να επιτύχουν μία σταθερότητα στη Συρία με τους δικούς τους όρους. Όσον αφορά το ανθρωπιστικό πρόβλημα δεν είναι από τη Ρωσία, ούτε την Τουρκία, αλλά ούτε και το Ιράν, που θα προέλθουν τα μέσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ