Γαλλία: Ποινή φυλάκισης με αναστολή επιβλήθηκε στον Ζαν Λικ Μελανσόν | france jeanlucmelenchon proces

Με ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή και πρόστιμο 8.000 ευρώ τιμωρήθηκε ο ηγέτης της Αριστεράς στη Γαλλία, Ζαν Λικ Μελανσόν.

Ο λόγος της ποινής ήταν η βίαιη αντίδρασή του απέναντι σε αξιωματούχους που ερευνούσαν καταγγελίες για αργομισθίες συνεργατών του στο Ευρωκοινοβούλιο και για υπέρβαση εξόδων κατά την προεδρική του εκστρατεία το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχε γίνει έφοδος στο σπίτι του και στα γραφεία του κόμματος, “Ανυπότακτη Γαλλία”, μετά από εντολή της εισαγγελίας του Παρισιού.

Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τα συγκεκριμένα γεγονότα και τη δίκη ως πολιτική δίωξη.

Τότε είχε προκληθεί σάλος γιατί είχε επιτεθεί κατά των αστυνομικών, είχε θέσει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, είχε καταγγείλει μια «πολιτική αστυνομική επιχείρηση» και είχε δηλώσει ότι είναι θύμα συνωμοσίας που στοχεύει την πολιτική του εξόντωση.

Όλα αυτά οδήγησαν την εισαγγελία του Παρισιού να ξεκινήσει διαδικασία εναντίον του για «απειλές ή πράξεις εκφοβισμού κατά της δικαστικής εξουσίας» και «βία κατά των υπευθύνων της δημόσιας εξουσίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μελανσόν είναι υποστηρικτής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του κινήματος των “Κίτρινων Γιλέκων”.