Το γαλλικό κανάλι Europe 1 μετέδωσε την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταργήσει την τελωνειακή ένωση της Ένωσης με την Τουρκία, ως απάντηση στην επιθετική ρητορική του Ερντογάν κατά του Μακρόν αλλά και της προκλητικής του στάσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η τελωνειακή ένωση επιτρέπει οικονομικές ανταλλαγές αφορολόγητων και ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την τουρκική οικονομία. Επομένως, η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μεγάλα μέσα εναντίον της Τουρκίας επιτιθέμενη στο πορτοφόλι. Στο πλαίσιο της κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται ότι αυτή μελετάται αυτό το μονοπάτι, αλλά ότι θα απαιτήσει τη συμφωνία των άλλων αρχηγών κυβερνήσεων της Ένωσης», αναφέρει το κανάλι.

Προειδοποίηση είχε στείλει και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Υβ Λεντριάν ότι προκαλεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον του σε περίπτωση που ο Ερντογάν συνεχίσει την ίδια πολιτική στάση και τις διακηρύξεις «μίσους» προς τον Μακρόν.

Η Γαλλία θέλει να αποδείξει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντίστασης κατά της πολιτικής αποσταθεροποίησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την κήρυξη πολέμου κατά του πολιτικού Ισλάμ, το οποίο υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος ως υπερασπιστής των μουσουλμάνων.

Το είχε ζητήσει και η Ελλάδα

Η Ελλάδα με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι (Oliver Varhelyi) ζήτησε στις 20 Οκτωβρίου να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Στηρίζει την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ο Βέμπερ

Τη θέση πως οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει παρά τις πολλαπλές προσπάθειες για διάλογο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζει μέσω twitter ο Μάνφρεντ Βέμπερ ενώ στηρίζει πλήρως όλες τις επιλογές αντίδρασης απέναντι στην κλιμάκωση Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος προσθέτει πως σε αυτές περιλαμβάνεται και η αναστολή της τελωνειακής ένωσης αλλά και συγκεκριμένα μέτρα κατά φυσικών προσώπων.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε δήλωσή του στην Καθημερινή, λέει πως «η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει».

«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, στη βόρεια Κύπρο και με τις έρευνες για αέριο που διεξάγει, οι παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, είναι προφανείς σε όλους. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεπώς υποστηρίζω κάθε θεμιτή αντίδραση, μεταξύ των οποίων την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και νέες κυρώσεις κατά ατόμων».

Ο συντηρητικός Γερμανός ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν αρκετά ισχυρή». Είναι σαφές, τόνισε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «δεν είναι έτοιμος για έναν εποικοδομητικό διάλογο» και ότι «τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε και να δράσουμε».