Γαλλικές και Ιταλικές φρεγάτες «οργώνουν» την Ανατολική Μεσόγειο | 1 229

Οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδουν καρπούς, καθώς φρεγάτες ετοιμάζουν να στείλουν Γαλλία και Ιταλία στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με ερευνητικά πλοία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίου η Γαλλία θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, στην περίπτωση που ο Ερντογάν στείλει ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης.

Ερευνητικό πλοίο παρέα με… γαλλικές φρεγάτες

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ πλοία, ο Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει εντολή να μεταβούν στο σημείο γαλλικό ερευνητικό, φρεγάτες ή και άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία μπορεί να στείλει ερευνητικό πλοίο στην περιοχή, καθώς έχει υπογραφεί με την Ελλάδα συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Πλοία και από την Ιταλία

Και η Ιταλία όμως ετοιμάζεται να στείλει τα δικά της πολεμικά πλοία. Η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica έγραψε πως «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι».

Μάλιστα η εφημερίδα στο δημοσίευμά της υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni».

Πάντως ήδη από την προηγούμενη παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας, βρίσκεται η φρεγάτα Μartinengo, λόγω της αποστολής «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» .

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, η Κύπρος θα στείλει και αυτή το μήνυμά της στην Τουρκία, καθώς προανήγγειλε NAVTEX, με τη συμμετοχή Γαλλίας και Ιταλίας.