Το γάβγισμα είναι ένα είδος φωνητικής επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα σκυλιά και αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα ανάλογα με την περίσταση.

Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει από ένα σκυλί να μην γαβγίζει ποτέ. Είναι σαν να περιμένεις από ένα παιδί να μη φωνάξει ποτέ. Εκείνο που πρέπει να μάθετε εσείς είναι να αποκωδικοποιείται κάθε φορά τα… λόγια του.

Τι θέλει άραγε να σας πει ο σκύλος σας όταν γαβγίζει;

Θέλει να τον προσέξετε

Όταν είστε αρκετή ώρα με τον σκύλο σας και δεν του δίνετε καθόλου σημασία γιατί ασχολείστε με κάτι άλλο, προσπαθεί να σας κάνει να τον προσέξετε. Με το γάβγισμα του προσπαθεί να σας κάνει να τον κοιτάξετε.

Κάποιος έρχεται

Ο σκύλος ακούει πολύ καλύτερα από εσάς. Όταν, λοιπόν, ο σκύλος γαβγίζει πολύ δυνατά και συνεχόμενα, προσπαθεί να σας εξηγήσει ότι κάποιος πλησιάζει. Νιώθει την απειλή ενός εισβολέα και φωνάζει για να είστε προσεκτικοί.

Κάτι χρειάζεται

Ο σκύλος όταν γαβγίζει μπορεί να χρειάζεται οτιδήποτε. Όταν, όμως, τον δείτε να πηγαινοέρχεται γαβγίζοντας μπροστά από το μπολ του νερού του ή από το μπολ του φαγητού σημαίνει ότι του τελείωσε το νερό και διψάει ή ότι πεινάει.

Μήπως ξεχάσατε να τον βγάλετε την καθιερωμένη του βόλτα;

Αν ο σκύλος σας έχει μάθει να αναγνωρίζει την ώρα που ετοιμάζεται για την καθιερωμένη του βόλτα και εσείς τον ξεχάσατε προσπαθεί να σας το θυμίσει με κάθε τρόπο.

Μιλάει με τους γείτονες

Ναι, μην γελάτε, υπάρχει και αυτή η περίπτωση! Ο σκύλος σας μπορεί να έχει εντοπίσει κάποιον σκύλο αρκετά κοντά και να μιλάει μαζί του.