Τα 66 της χρόνια κλείνει σήμερα η γερμανίδα Καγκελάριος και όπως σχολιάζουν διεθνή Μέσα ενημέρωσης δεν πρόκειται να είναι τα πιο ανέφελα γενέθλιά της.

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται σήμερα και αύριο να αναζητήσουν κοινό τόπο για το πακέτο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό. Και μπορεί οι φυσικές αποστάσεις να επιβάλλονται λόγω κορωνοϊού, όμως οι αποστάσεις στις απόψεις δεν προμηνύουν ένα ικανοποιητικό και άμεσο αποτέλεσμα, κυρίως λόγω των «απρόθυμων τεσσάρων» με επικεφαλής την Ολλανδία που επιθυμεί χρηματοδότηση μέσω δανείων ή χρηματοδότηση με αντάλλαγμα δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Δύσκολες αναμένονται λοιπόν οι διαπραγματεύσεις και φαίνεται πως η δημοφιλία της Μέρκελ που έχει εκτοξευθεί λόγω των χειρισμών της απέναντι στην πανδημία, δεν πρόκειται να τη βοηθήσει πολύ. Αυτό που θα μπορούσε να την βοηθήσει είναι το γεγονός ότι η Γερμανία είναι η χώρα που κατέχει αυτή τη στιγμή την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως η ίδια στις δηλώσεις της έκανε λόγο για βαθιές διαφορές: «Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολες συνομιλίες για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού».

«Πηγαίνουμε όλοι στις συνομιλίες με πολύ σφρίγος, όμως πρέπει να πω πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να πω αν θα έχουμε ήδη από τώρα μια λύση», δήλωσε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής.

«Περιμένω πολύ, πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Τα δώρα που πήρε

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν της χάρισε φιάλες λευκού κρασιού Βουργουνδίας, ενώ βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να τη βγάζει φωτογραφία μαζί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, ο οποίος έχει επίσης σήμερα τα γενέθλιά του.