Γενοκτονία των Αρμενίων - Έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα (pics) | DC 4.24 April 24 2014 43 17 0330

Έντονη αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο ψήφισμα του αμερικανικού Κογκρέσου για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας. Συγκεκριμένα το χαρακτηρίζει ως «επαίσχυντο παράδειγμα πολιτικοποίησης της ιστορίας» και δηλώνει ότι δεν είναι δεσμευτικό για την Άγκυρα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως: «Η απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2019 για τα γεγονότα του 1915 στερείται ιστορικής τεκμηρίωσης και νομικής βάσης. Η απόφαση δεν είναι δεσμευτική ούτε έγκυρη. Η απόφαση της Γερουσίας αποτελεί ένα επαίσχυντο παράδειγμα για το πώς μπορεί να πολιτικοποιηθεί η ιστορία. Ωστόσο, όσοι χρησιμοποιούν την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς, αγνοώντας τα γεγονότα, δεν θα επιτύχουν ποτέ τους στόχους τους».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μήνυμά του στο twitter κάνει λόγο για «πολιτικό σόου» της αμερικανικής γερουσίας.

Επιπλέον ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, καταδικάζει και αυτός το ψήφισμα της Γερουσίας, στο οποίο καταλογίζει μικροπολιτικούς υπολογισμούς.