Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέφερε πως δεν πρέπει να γίνουν απερισκεψίες λόγω του μειωμένου αριθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Το τρίτο κύμα έχει μεν ανακοπεί, αλλά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, προειδοποίησε.

«Νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ σημαντικό να μην μετατραπεί η αισιοδοξία μας από τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού σε απερισκεψία. Διαφορετικά, αυτό θα στραφεί εναντίον μας πολύ γρήγορα. Το έχουμε ήδη δει σε άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο. Το τρίτο κύμα του κορονοϊού έχει μεν ανακοπεί, αλλά δεν το έχουμε θέσει ακόμα υπό πλήρη έλεγχο. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός, μπορούμε ήδη να χαλαρώσουμε τα μέτρα – συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος των υπαίθριων εστιατορίων. Ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με προσοχή. Το ένα τρίτο των Γερμανών έχει ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά. Το ποσοστό εμβολιασμών αυξάνεται -ειδικά τον Ιούνιο θα υπάρξουν σημαντικά περισσότερες δόσεις εμβολίων- και ο δείκτης θετικότητας μειώνεται. Εάν αντέξουμε μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τότε μπορεί να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι», όπως είπε ο Σπαν.

Ενώ αναφορικά με τους εμβολιασμούς είπε «είναι πιθανό να μπορέσουν να εμβολιασθούν οι ηλικίες από 12 έως 18 ετών στη Γερμανία μέχρι το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. Αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από την έγκριση των εμβολίων για τους νέους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) απάντησε καταφατικά σήμερα, επομένως στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου – εάν δεν συμβεί τίποτα απρόβλεπτο – θα μπορεί να γίνει η έγκρισή τους. Έχει συμφωνηθεί με τα ομοσπονδιακά κρατίδια ότι στη συνέχεια οι εμβολιασμοί των νέων θα γίνουν με τη σειρά στα σχολεία ή προσκαλώντας τους στα κέντρα εμβολιασμού. Μέχρι το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, όλοι οι νέοι απο 12 έως 18 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν τουλάχιστον την πρώτη φορά, ιδανικά και δύο. Τα σχολεία επομένως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πιο κανονικά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».