Γεωργαντάς: Την εγκυρότητα των πιστοποιητικών Covid-19 θα ελέγχει η εφαρμογή για την εστίαση

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, αναφορικά με τον αριθμό των νέων ραντεβού που κλείνονται σε καθημερινή βάση για εμβολιασμό.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι χθες κλείστηκαν 41.275 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου και περίπου 72.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

Ο κ. Γεωργαντάς, δεσμεύτηκε στη συνέχεια ότι άμεσα θα δοθεί λύση, ώστε η σχολική κάρτα των μαθητών που βεβαιώνει ότι έχουν υποβληθεί σε self test, να μπορεί να χρησιμοποιείται και σε κάθε άλλη δραστηριότητα των παιδιών, αφού αυτή τη στιγμή πολλοί καταστηματάρχες δεν την κάνουν δεκτή.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει με ορισμένα από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που προέρχονται από άλλες χώρες, όπως και με τα πιστοποιητικά νόσησης. Όπως είπε, δεν υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα διαλειτουργικότητας για αυτές τις περιπτώσεις και η Ε.Ε έχει το δικό της, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και 16 χώρες εκτός αυτής.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι σήμερα ή το αργότερο αύριο, θα κατατεθεί μια τροπολογία για τη δημιουργία δυο νέων μητρώων για την καταγραφή των εμβολιασμένων σε χωρείς εκτός Ε.Ε, όπως επίσης και για όσους έχουν νοσήσει. Αφού γίνει η επεξεργασία των πιστοποιητικών θα δοθεί στους δικαιούχους το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή Νόσησης, ώστε να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους.