Γεωργιάδης: Έρχεται ένα πλαίσιο νομοσχεδίων που θα φέρει ισχυρή ανάπτυξη

Για τα τρία επικείμενα νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα,  το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, έκανε λόγο ο υπουργός ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση  τους στη συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας  πως  πρόκειται για ένα πλαίσιο νομοσχεδίων που θα φέρει ισχυρή ανάπτυξη.

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης, παρουσία του αν. υπουργού Νίκου Παπαθανάση, του υφυπουργού  Χρίστου Δήμα και  του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ,  Ορέστη Καβαλάκη, είπε πως με την ψήφιση των τριών νομοσχεδίων, το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί θα συμβάλουν καθοριστικά στο να αλλάξει τελείως ο επενδυτικός χάρτης στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Το πρώτο νομοσχέδιο με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επιχειρηματικού επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρίες τεχνοβλαστούς», ξεκίνησε να συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής  και θα έχουμε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Τρίτη».

Στη συνέχεια, μίλησε για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο,  ώστε να  είναι  σε θέση αμέσως μετά, στην παραγωγή επενδυτικών σχεδίων, με το νέο σύστημα, λέγοντας: «Έτσι στόχος μας είναι να αυξήσουμε και τις άμεσες ξένες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα και γενικά τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του κάθε έτους.

Θυμίζω ότι ο πρώτος μας νόμος είχε τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» και ήδη ακολούθησε μετά από αυτόν μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την απλούστευση των διαδικασιών για την επιχειρηματική δράση».

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε  στον πρώτο νόμο, που  έχει προκαλέσει κάποιο ενδιαφέρον στα ΜΜΕ άλλοτε θετικά άλλοτε αρνητικά, όπως όλοι οι νόμοι, λέγοντας: 

«Σας διαβεβαιώ όμως ότι είναι νόμος που θα φέρει στην Ελλάδα πολύ μεγάλες επενδύσεις».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Παπαθανάσης, ανέφερε:  «Από την πρώτη στιγμή, αυτή η κυβέρνηση μιλά με μία γλώσσα, και το έχω ξαναπεί, είναι συντονισμένη σε μία συχνότητα. Τη συχνότητα  του να δημιουργήσει ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, να δημιουργήσει δηλαδή αυτές τις συνθήκες έτσι ώστε οι επενδυτές να αισθάνονται ότι έχουν απέναντί τους μία πολιτεία η οποία τους θέλει να βρίσκονται εδώ.

Και βεβαίως, το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Κάθε νομοσχέδιο που θα συζητήσουμε έχει τη δική του ιδιαίτερη και μεγάλη αξία. Πρόκειται, πάντως, για ένα πλαίσιο νομοσχεδίων που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε ισχυρή ανάπτυξη χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας τους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Όπως γνωρίζετε ξεκινούν να ισχύουν όλα σχεδόν ταυτόχρονα από την 1/1/2022 ενώ κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη θα εκκινήσει και ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων που θα δώσει ιδιαίτερη στήριξη στις περιφερειακές ενότητες.

Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά από την ένταξή μας καταρχάς στην Ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε λοιπόν αυτό το πλέγμα των εργαλείων που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις, θα δημιουργήσουν το κλίμα και θα δώσουν κίνητρα έτσι ώστε οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα να βρουν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον.

Και θα ήθελα να τονίσω ότι οι μεγάλες επενδύσεις όπως αυτές που έχουμε στηρίξει και ξεκίνησαν στην πατρίδα μας, όπως είναι η Pfizer, η Cisco, η Team Viewer, όπως είναι μεγάλες επενδύσεις στο κομμάτι των data centers, προβλέπουν την πρόσληψη Ελληνίδων και Ελλήνων σε ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει και στο 20%. Είναι Ελληνίδες και Έλληνες που έφυγαν κατά την διάρκεια της κρίσης στο εξωτερικό».

Ξεκινώντας λοιπόν, ο αν. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από το πρώτο σχέδιο νόμου με τίτλο «στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών σε ιδιωτικές στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρίες τεχνοβλαστούς», σημείωσε: 

«Είναι κατ΄ ουσία, η βίβλος για τις στρατηγικές επενδύσεις και έχει μεγάλη σημασία. Ως σήμερα ο στρατηγικός επενδυτής έπρεπε να αναφέρεται σε δυο και τρεις διαφορετικούς νόμους.

Όπως γνωρίζετε οι στρατηγικοί επενδυτές στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 100%. Όμως, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα. Δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Είμαστε ακόμα χαμηλά, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Εμείς θεωρούμε ότι με αυτό το σχέδιο νόμου θα επιταχύνουμε αυτή την διαδικασία δίνοντας έναν πολλαπλασιαστή στις στρατηγικές επενδύσεις.

Έχουμε, λοιπόν, ένα νόμο που θα μπορεί να αναφέρεται ο επενδυτής, έχουμε ενοποιήσει τις υφιστάμενες διατάξεις και έχουμε προσθέσει πολλές νέες, έτσι ώστε να δημιουργείται η ασφάλεια  Δικαίου για τους επενδυτές.

Η ασφάλεια Δικαίου είναι πολύ σημαντικό θέμα διότι αυτό είναι που ωθεί τις επενδύσεις και που εμείς εδώ, στο υπουργείο, και εννοώ τον υπουργό, και στις επισκέψεις που είχαμε από την αρχή της διακυβέρνησης, βλέπαμε ότι άλλαζε ο τρόπος που αντιμετώπιζαν την Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές.

Έχουμε, λοιπόν, νέες κατηγορίες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Γνωρίζουμε τις ανάγκες της εποχής. Γνωρίζουμε τις νέες τεχνολογίες. Γνωρίζουμε πού πηγαίνει η τεχνολογία και η οικονομία. Και προσθέτουμε νέες, σύγχρονες κατηγορίες, έτσι ώστε οι επενδυτές να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αυτό το βήμα έχει μεγάλη σημασία διότι δημιουργεί και τις χωροταξικές συνθήκες ή τις ταυτοποιήσεις έτσι ώστε κάποιος επενδυτής ο οποίος έρχεται για ένα Data Center, που μέχρι σήμερα η νομολογία μας το έβλεπε ως ένα logistics center, ως ένα κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας, και

βεβαίως ένα Data Center δεν είναι ένα κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας.

Έχει  τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, όλες αυτές τις νέες επενδύσεις και επιλύουμε και ζητήματα χωροταξικά, έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν λύση γρήγορα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Επίσης σημαντικό είναι ότι από αυτά τα οποία βλέπετε, όπως η  αγροδιατροφή, η βιοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θα μιλήσουμε παρακάτω, έχουμε και την εισαγωγή των νέων IPCEI’s στις οποίες η Ελλάδα είχε μείνει πίσω.

Με την παρουσία μας στην Ευρώπη καταφέραμε και βάλαμε την πατρίδα μας σε αυτά που λέγονται σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, τα λεγόμενα IPCEI’s και συγκεκριμένα σε αυτό των μπαταριών.

Καταφέραμε και μπήκαμε στο «και πέντε». Βάλαμε την πατρίδα μας στο IPCEI του υδρογόνου και της μικροηλεκτρονικής. Έχουμε λοιπόν data center, στούντιο, τεχνική νοημοσύνη, ψηφιακός μετασχηματισμός cloud computing.

Τι κάνουμε λοιπόν; Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και βεβαίως αυτό το κάνουμε και με δύο τρόπους. Πέραν το ότι αναθέτουμε, και αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια που την έχουμε ξεκινήσει από το Επενδύω στην Ελλάδα. Επιταχύνουμε και αυτό δουλεύει και είναι αποτελεσματικό».

Συνεχίζοντας, επανέλαβε ότι, πλέον, επιταχύνονται οι διαδικασίες με τους ορκωτούς ελεγκτές να μπορούν να ελέγχουν επενδυτικά σχέδια άνω των 700.000 ευρώ και υπολογίζεται ότι μεγάλο κομμάτι των ελέγχων μεταφέρεται σε αυτούς και αυτή η δυνατότητα θα είναι, πιο ενισχυμένη, στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες και με νέο πληροφοριακό σύστημα, λέγοντας: 

«Επομένως, πάνε πια ο ένας και τα δύο και τα δυόμιση χρόνια, που χρειάζονταν προκειμένου να συσταθούν οι Επιτροπές για να κάνουν τους ελέγχους. Και πάντα σε όλους τους νόμους μας διατηρούμε την επιτελική δύναμη του κράτους να μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή σε υψηλό ποσοστό, να επιβάλλει πρόστιμα, ακόμα και να απεντάσσει σχέδια, αν απαιτείται, από τα συγκεκριμένα καθεστώτα.

Με τις υπουργικές αποφάσεις, με τη διευκόλυνση που δώσαμε και την επιτάχυνση σήμερα, δεν σας λέω για προηγούμενους, ο κύκλος του Ιουλίου, έκλεισε μέσα σε 100 ημέρες και οι επενδυτές ανακουφίστηκαν διότι πλέον γνωρίζουν σίγουρα ότι το έργο τους έχει υπαχθεί.

Τι σημαίνει υπάγεται ένα έργο; Σημαίνει ότι δεν μπορούνε να πάθουν ζημιά, δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει απένταξη εκτελώντας το έργο ή ξεκινώντας τις δαπάνες. Αυτό είναι σαφές διότι ο απαλλακτικός χάρτης έχει ως προαπαιτούμενο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία δαπάνη πριν ξεκινήσει ένα αναπτυξιακό έργο.

Επομένως, όταν ο επιχειρηματίας δεν γνωρίζει υπάρχει αβεβαιότητα. Καθυστερούσαν χιλιάδες έργα στην πατρίδα μας. Αυτό δεν συμβαίνει στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων αλλά συμβαίνει ακόμα στις περιφέρειες.

Και αυτό προσπαθούμε να επιλύσουμε με την απομείωση. Οι περιφέρειες κρατούν άνω του 55% της δουλειάς που έκαναν. Θέλουμε να τις βοηθήσουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση και στα έργα αυτά. Και σε κάθε περίπτωση,  οι υπαγωγές θέλουμε να ολοκληρώνονται στις 60 ημέρες έτσι ώστε να ξεκινά γρήγορα ο επενδυτής την υλοποίηση του έργου του.

Προσθέτουμε, επίσης, και ένα επιπλέον βήμα έτσι ώστε στις δηλωτικές πράξεις και στους ελέγχους που γίνονται από τους ορκωτούς ελεγκτές να μπορεί μία επιχείρηση να λαμβάνει επιχορήγηση το 50-65%.

Και βεβαίως πλέον μπορεί μία μονάδα πρωτογενούς τομέα να λάβει επιχορήγηση και για το κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και για το κομμάτι της μεταποίησης. Κάτι το οποίο μπαίνει πλέον μέσα στο πληροφοριακό μας σύστημα.

Έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στα κεφάλαια εξωτερικού που είναι μεγάλες εταιρείες οι οποίες έρχονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Δίνουν δουλειές εδώ στην πατρίδα μας και λόγω του ότι τα γραφεία αυτά είναι πολύ μεγάλα και για να μαζέψουν τα χαρτιά τα οποία απαιτούνται από την ελληνική δημόσια διοίκηση υπάρχει συνήθως καθυστέρηση.

Αυτό που κάναμε τυποποιήσαμε, απλοποιήσαμε τα χαρτιά τα οποία απαιτούνται, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από πολλά τέτοια έγγραφα και ξεκινήσαμε δίνοντας με μια δηλωτική πράξη μια προσωρινή άδεια έτσι ώστε άμεσα να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών, να προσλάβουν  κόσμο και στη συνέχεια να υποβάλουν εντός ενός χρονικού ορίου τα υπόλοιπα χαρτιά τους και να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Είναι μια μεγάλη τομή για τις μεγάλες επιχειρήσεις που έρχονται στην πατρίδα μας και είναι πολλές οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.  Γιατί αυτή είναι η έννοια των κεφαλαίων εξωτερικού που έρχονται εδώ στην πατρίδα μας να λειτουργήσουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Δήμας,  αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς είπε πως «στόχος είναι να συνδέσουμε την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».

Όπως υποστήριξε, η ελληνική Πολιτεία, μέχρι πρότινος, διέθετε ένα ημιτελές ρυθμιστικό πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο περιείχε αρκετές ασάφειες και διατάξεις συχνά αντιφατικές μεταξύ τους.

Αυτό αποθάρρυνε την δημιουργία φορέων που θα βοηθούσαν τους ερευνητικούς οργανισμούς να αξιοποιήσουν την έρευνα που παράγουν. Με το σχέδιο νόμου, θεσμοθετείται ένα ξεκάθαρο και λειτουργικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς, στοχεύοντας στη δημιουργία περισσότερων τέτοιων εταιρειών.

Πλέον με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, εισάγεται ο θεσμός της Σύμβασης-Τεχνοβλαστού. Πρόκειται για μία αναλυτική ρύθμιση της σχέσης μεταξύ του ερευνητικού οργανισμού και της εταιρείας, μέσω της οποίας, εκτός των άλλων θα γίνεται η παραχώρηση της αξιοποίησης της εκάστοτε διανοητικής ιδιοκτησίας και γνώσης που αναπτύχθηκε στον οργανισμό.

Επιπλέον, προβλέπονται οι δυνατότητες και οι όροι συμμετοχής επενδυτών στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας, ενώ στο νέο νόμο υπάρχει πρόβλεψη για την αποφυγή τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων κατά τη λειτουργία της Εταιρείας-Τεχνοβλαστού.

Ευκαιρίες για οικονομική υποστήριξη μέσω του οικοσυστήματος καινοτομίας και την Πολιτεία.  Εντάσσονται μέσω της fast track διαδικασίας στο Elevate Greece, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε οικονομικά οφέλη, όπως τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, οι δράσεις ΕΣΠΑ και η έκπτωση του 50% από το φορολογητέο εισόδημα των επενδυτικών αγγέλων.

Σχετικά με τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας,  προωθούνται δράσεις για την στήριξη τους ώστε η επιστημονική γνώση να μπορεί να εξελιχθεί και σε καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εισάγεται ο θεσμός της Σύμβασης-Τεχνοβλαστού. Πρόκειται για μία αναλυτική ρύθμιση της σχέσης μεταξύ του ερευνητικού οργανισμού και της εταιρείας, μέσω της οποίας, εκτός των άλλων θα γίνεται η παραχώρηση της αξιοποίησης της εκάστοτε διανοητικής ιδιοκτησίας και γνώσης που αναπτύχθηκε στον οργανισμό.

Επιπλέον, προβλέπονται οι δυνατότητες και οι όροι συμμετοχής επενδυτών στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας, ενώ στο νέο νόμο υπάρχει πρόβλεψη για την αποφυγή τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων κατά τη λειτουργία της Εταιρείας-Τεχνοβλαστού.

Ευκαιρίες για οικονομική υποστήριξη μέσω του οικοσυστήματος καινοτομίας και την Πολιτεία. Εντάσσονται μέσω της fast track διαδικασίας στο Elevate Greece, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε οικονομικά οφέλη, όπως τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, οι δράσεις ΕΣΠΑ και η έκπτωση του 50% από το φορολογητέο εισόδημα των επενδυτικών αγγέλων.

Σχετικά με τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, προωθούνται δράσεις για την στήριξη τους ώστε η επιστημονική γνώση να μπορεί να εξελιχθεί και σε καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Γεωργιάδης έδωσε έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς εμπλέκει τον ιδιωτικό τομέα των ιδιωτικών ελεγκτών για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια αλλά και η ταχύτητα, υπογραμμίζοντας: 

«Αλλάζουμε το πληροφοριακό σύστημα, έτσι ώστε να μπορεί ο επενδυτής μέσα από το κινητό του τηλέφωνο να παρακολουθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται ο φάκελός του, να έχει πλήρη εικόνα των σχέσεων του με το κράτος, να μην χρειάζεται να παρακαλάει κανένα για τίποτα, να έχει το χρονοδιάγραμμά του για να λάβει τις επιχειρηματικές του αποφάσεις με ασφάλεια.

Και όλα αυτά κατευθυνόμενα σε τομείς που πριν δεν είχαν οι προηγούμενοι νόμοι γιατί δεν είχαν βρεθεί αυτοί οι τομείς ως τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος ακόμα για την Ελλάδα».

Καταλήγοντας,  ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε ιδιαιτέρως στο ότι σε αυτά τα δυόμισι χρόνια το «Ερευνώ – Καινοτομώ» έχει δαπανήσει πολύ περισσότερα από τα προβλεπόμενα αρχικώς χρήματα, καθώς:

«Εκκρεμούσαν αιτήσεις από το 2016. Έχουμε προχωρήσει στο διαγωνισμό για το νέο κτήριο της ΓΓΕΤ, ΓΓΕΚ πλέον. Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία του διαγωνισμού για το μεγάλο hub στο «Χρωπεί». στην Αθήνα. 

Έχουμε προχωρήσει τις νομοθετικές διαδικασίες για τη δημιουργία του μεγάλου Κέντρου Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη του Thess Intec. Και τώρα έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων, φορολογικών κινήτρων κυρίως, που έχουμε επιταχύνει πάρα πολύ την έρευνα. Και βεβαίως έχουμε φτιάξει το Elevate Greece το οποίο έχει αλλάξει τελείως την εικόνα στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τώρα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς παρέχουμε το ασφαλές νομικό περιβάλλον και για την περιοχή αυτή των spin off εταιρειών που μπορούν να έχουν δυνητικά τεράστια επίδραση στην οικονομία.

Και να ξέρετε ότι, επειδή στην πολιτική δεν μετράει μόνο η πρόθεση αλλά μετράει το αποτέλεσμα -και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον βασικό μου συνεργάτη κ. Παπαθανάση- ότι πλέον πέφτει στις 60 ημέρες η εκκαθάριση των αιτήσεων και στις 100 ημέρες η οριστική υπαγωγή σε ένα επενδυτικό νόμο, κάτι που σε προηγούμενες εποχές ήθελες δυόμισι χρόνια.

Αυτό είναι αποτέλεσμα, δεν είναι θεωρία. Αυτό είναι κάτι που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, που θα φέρει χρήματα στην αγορά, που θα έχει επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ.

Το ίδιο και στον κύριο Δήμα. Εάν δείτε την κατάταξη της Ελλάδος ως προς τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο των δαπανών για την έρευνα και την τεχνολογία, αυτά τα δύο χρόνια έχουμε πετύχει ραγδαία άνοδο στη σειρά κατάταξης. Δυστυχώς ήμασταν στις τελευταίες θέσεις.

Τώρα πλησιάζουμε προς τη μέση. Άρα, έχουμε μια ταχεία άνοδο.

Ως προς το ρυθμό των δαπανών, της αύξησης των δαπανών είμαστε από τους πρώτους σε ρυθμό. Θα πει κάποιος δόκιμα: «μα ήμασταν πολύ χαμηλά». Πράγματι, αυτό παραλάβαμε, το πολύ χαμηλά.

Αλλά το ζητούμενο είναι αν αυτά τα δυο χρόνια η κινούμαστε προς τα εμπρός ή προς το τέλμα που ήμασταν στο παρελθόν;  Είναι εντυπωσιακά προς τα εμπρός. Και όταν όλα αυτά τα οποία τώρα ψηφίζουμε αρχίσουν να έχουν εφαρμογή αυτή η ταχύτητα θα αυξηθεί.

Η Ελλάδα μπορεί στην έρευνα και στην καινοτομία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.  Η επένδυση της Pfizer το απέδειξε. Η Pfizer ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να κάνει μια επένδυση 200 θέσεων εργασίας, τώρα έχει φτάσει στις 500 προσλήψεις, έχει ανακοινώσει 700 και το σχέδιο είναι να ξεπεράσουν τις 1000.

Δεν θα το έκανε αυτό η Pfizer εδώ για να μας κάνει το χατίρι.  Το κάνει γιατί βρίσκει ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά, που πληρώνονται σε ανταγωνιστικές τιμές και παράγουν αποτέλεσμα. Αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα θέλουμε να αξιοποιήσουμε.

Και να κλείσω και με αυτό, οι επενδύσεις στα data center στα οποία έχουμε νομίζω επιδείξει μια μεγάλη  πρόοδο αυτά τα δυο χρόνια, έχουν καίριο στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινότητας καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας γύρω από τα data center και εκπαίδευσης περισσότερου ανθρώπινου δυναμικού πάνω στις νέες τεχνολογίες που είναι και το σημείο στο οποίο θα κριθούν αργά ή γρήγορα όλες οι οικονομίες όπως εξελίσσονται τα πράγματα.

Να πάμε τώρα στο νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και να στείλω και ένα μήνυμα στους συμπολίτες μου – γιατί όπως ίσως το ξέρετε είμαι από το Αμύνταιο Φλωρίνης- ότι το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης και της μεταφοράς σε μια νέα οικονομία στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης κυρίως αποτελεί και μεγάλο εθνικό στοίχημα αλλά και προσωπικό μου στοίχημα εδώ στο Υπουργείο».