Στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 μίλησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και τοποθετήθηκε σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, τον στόχο της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σχετικά με τις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά της Λίνας Μενδώνη για «αυτογελιοποίηση» και «απόπειρα συγκάλυψης» τόνισε ότι δεν υιοθετεί τη φρασεολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Η κυβέρνηση φροντίζει ώστε να αποκαθίσταται η δικαιοσύνη των πραγμάτων. Έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το ρεύμα για να σπάσει η σιωπή» είπε και επισήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε το τί θα αποφανθεί η δικαιοσύνη για το θέμα Λιγνάδη.

«Είναι δυνατόν ένα θέμα, που αποτελεί απόστημα, που αφορά όλους τους εργασιακούς χώρους, να γίνεται μια άσκοπη κομματικοποίηση του φαινομένου των κακοποιήσεων», διερωτήθηκε.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι μελετάται να είναι 20ετής η παραγραφή για βιασμό ανήλικου, τονίζοντας ότι θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα παραγραφής.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η 1η Μαρτίου. «Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ψυχολογικά για τους μαθητές», τόνισε για τα σχολεία.

«Η τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει πρωτοποριακά, δεν υπάρχει όμως ηλεκτρονική τάξη που μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική τάξη, ιδιαίτερα για τα παιδιά που καλούνται να δώσουν εξετάσεις», σημείωσε.

Όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε ότι χορηγείται πλέον σε όλες τις χώρες του κόσμου ενώ τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός πολύ συγκεκριμένου πλαισίου, ώστε να είναι εύκολη η εξέτασή τους, ιδιαίτερα για τους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας.

«Όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε και δεν θα είναι το πιστοποιητικό προϋπόθεση για να ταξιδέψει κανείς εντός ή εκτός της χώρας. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αποτελεί διαβατήριο ταξιδιωτικό, αλλά δημιουργεί μια καλύτερη προϋπόθεση ελέγχου. Θα βοηθήσει στη στόχευση των ελέγχων όσων έρχονται στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη χρήση του πιστοποιητικού στους χώρους εργασίας, απάντησε ότι θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους διευκόλυνσης μετακίνησης αλλά οποιαδήποτε άλλη χρήση του θα είναι παράνομη και θα συνιστά διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου.

Για την κακοκαιρία «Μήδεια» τόνισε ότι είναι λυπηρό ότι φθάσαμε σε σημείο νοικοκυριά να στερούνται την ηλεκτροδότηση.

Μίλησε για ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο για τη χώρα μας αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να μην χειριστούμε μια τέτοια κρίση. «Είναι όμως δύσκολη η διαχείριση σπάνιων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα»

Έκανε γνωστό ότι περίπου 850 νοικοκυριά είναι σήμερα χωρίς ηλεκτροδότηση και εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα.

Σχετικά με το «μπαλάκι» ευθυνών σχολίασε ότι υπάρχει ζήτημα μη ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων, για αυτό και θα έρθει σύντομα σχετικό νομοσχέδιο για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.

«Αυτό το νέο πλαίσιο που θα φέρουμε αναμένεται να δώσει λύσεις και να δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα», τόνισε.