Γεραπετρίτης: Σκληρή αντίδραση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλάει για την αναβάθμιση της διεθνούς παράστασης της χώρας τα τελευταία δυο χρόνια και στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα απαντά με επιχειρήματα διεθνούς νομιμότητας για κάθε έξαρση εχθροπαθούς ρητορικής, και σε κάθε παράνομη ενέργεια θα υπάρχει αυστηρή αντίδραση. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, κάθε στιγμή», τονίζει ο κ. Γεραπετρίτης, στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Ποια είναι η αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και των επαφών του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ;

«Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και οι επαφές τις οποίες είχε, επιβεβαιώνουν τη γενικότερη αναβάθμιση της διεθνούς παράστασης της χώρας. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα έχει καταφέρει, λόγω των ισχυρών διπλωματικών ερεισμάτων που ανέπτυξε και της συνεπούς πολιτικής της, να ακούγεται σε όλα τα φόρα και να αναλαμβάνει σπουδαίες διεθνείς πρωτοβουλίες. Αυτό αποτέλεσε εξαρχής συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης αξιοποιώντας τη σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρας, τις πολύπλευρες συμμαχίες, αλλά και την ικανότητα και εξωστρέφεια του πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας».

Η προκλητικότητα της Τουρκίας, συνεχίζεται. Πρόσφατα, τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε ερευνητικό σκάφος εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Προβληματίζει την κυβέρνηση αυτή η στάση της Τουρκίας;

«Δεν ανησυχούμε, επαγρυπνούμε πάντως και είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, κάθε στιγμή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η χώρα μας σήμερα βρίσκεται στο καλύτερο διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ώστε να υπερασπίζεται χωρίς καμία παραχώρηση την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και σε αυτό έχουμε αρωγούς όχι μόνο τους παραδοσιακούς μας συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση, αλλά και όλες τις περιφερειακές δυνάμεις στην περιοχή μας».

Αν η Τουρκία συνεχίσει τέτοιου είδους προκλήσεις πώς θα απαντήσει η χώρα μας;

«Για κάθε παράνομη ενέργεια της Τουρκίας θα υπάρχει ανάλογη αυστηρή αντίδραση της Ελλάδας. Και για κάθε έξαρση εχθροπαθούς ρητορικής θα απαντούμε με επιχειρήματα διεθνούς νομιμότητας. Οι καιροί που η Ελλάδα θεωρείτο ο φτωχός συγγενής της διεθνούς διπλωματίας και ο ισχνός πόλος στη διελκυστίνδα με την Τουρκία, έχει παρέλθει οριστικά».

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προανήγγειλε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ η ελληνική πλευρά δεν είχε δεχτεί τέτοιο αίτημα;

«Είναι προφανές ότι η τουρκική ηγεσία ενοχλείται από την επιτυχή προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να αναχθεί η τουρκική παραβατικότητα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και η ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών από τη χώρα μας, με τελευταίο παράδειγμα τη διάσκεψη EUMed και τη συνακόλουθη Διακήρυξη των Αθηνών. Και αυτό οδηγεί ενίοτε σε άκριτες δηλώσεις που απευθύνονται πρωτίστως στο εσωτερικό ακροατήριο, τις οποίες, όμως, η ίδια η πραγματικότητα προδίδει με τον πιο εμφατικό τρόπο».

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ιμάμογλου τι μήνυμα στέλνει;

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν την ύπαρξη διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας. Αρκεί η επικοινωνία αυτή να κατανοεί ως ανυπόκριτη βάση συζήτησης την αναγνώριση του Διεθνούς Δικαίου και την ανάγκης ειλικρινούς συνεργασίας στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Υπό αυτή τη συνθήκη, εκείνος που έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος του δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται το διάλογο».

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ «σήκωσε το γάντι» στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι αν τολμά, ας προκηρύξει εκλογές. Τι απαντάτε;

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να σκέφτεται με πολιτικούς όρους του παρελθόντος. Το παρελθόν, όμως, δεν τον ευνοεί, διότι είναι νωπή ακόμη η εικόνα της διακυβέρνησής του. Αντιθέτως, εμείς κοιτάμε μόνο μπροστά και μόνο μας μέλημα είναι να συνεχίσουμε, χωρίς περισπασμούς και με την προσήκουσα ταπεινότητα, τη σκληρή δουλειά για τη διαχείριση των κρίσεων και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν τη χώρα».

Πώς σχολιάζετε την εξαγγελία Τσίπρα για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ;

«Με την απώλεια της εξουσίας, ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε σε μία λογική ανέξοδων εξαγγελιών και ακοστολόγητης παροχολογίας. Εντούτοις, από τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες, τύπου σεισάχθειας και διαγραφής χρεών, έχει μεσολαβήσει η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η προσγείωση στην πραγματικότητα, που οδήγησε τη χώρα στη στασιμότητα και την έλλειψη προοπτικής. Σήμερα, Οικονομία και Κοινωνία κάνουν άλματα. Με 80.000 νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με γνήσια και βιώσιμη αισιοδοξία ότι η χώρα μας μπαίνει σε μία νέα εποχή. Και όσο προχωρούμε στη νέα αυτή εποχή, το μέρισμα του νέου πλούτου που θα προκύψει, θα κατανεμηθεί δίκαια για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. Το ίδιο ισχύει και για τον κατώτατο μισθό».

Γιατί τα εμβολιαστικά ποσοστά της χώρας έχουν κολλήσει και είναι από τα πιο χαμηλά της Ευρώπης; Ποιους δεν καταφέρατε να πείσετε;

«Η επιχείρηση “Ελευθερία” ήταν από τις πιο δύσκολες ασκήσεις που είχε να διαχειριστεί η ελληνική Δημόσια Διοίκηση τις τελευταίες δεκαετίες. Αξιοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, επιστρατεύτηκαν εργαζόμενοι, δημιουργήθηκαν υποδομές, υπήρξε συντονισμός δεκάδων υπηρεσιών και φορέων. Επιπλέον, υπήρξε εκτενής εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Με τον τρόπο αυτό, όλοι ομολογούν ότι ήταν άρτια η διαδικασία του εμβολιασμού. Έως σήμερα, 6,4 εκατ. πολίτες έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο, ήτοι 2 στους 3 έλληνες άνω των 12 ετών, που μας φέρνει κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο εμβολιαστικής κάλυψης. Προσθέτοντας όσους έχουν ήδη νοσήσει και εξαιρουμένων των ανήλικων κάτω των 12 ετών, υπολογίζεται ότι 10% έως 15% του συνολικού ενηλίκου πληθυσμού δεν έχει σήμερα ανοσία. Με τα δεδομένα αυτά, είμαστε σε ανοσία του 70% του πληθυσμού που μπορεί να κάνει το εμβόλιο. Βεβαίως, όπως συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν και πολίτες που αντιδρούν. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τους πείσουμε με κάθε μέσο. Αντιλαμβανόμαστε, εντούτοις, ότι υπάρχουν και όρια στο πόσο πατερναλιστικά μπορεί να λειτουργεί το κράτος. Πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να καταλαβαίνουν το χρέος που έχουν να αυτοπροστατεύονται και να προστατεύουν τους υπολοίπους».

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο καταφύγιο της πολιτικής μας»

Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως στο Στρατό; Σκέπτεται το πολιτικό κόστος με το να έρθει αντιμέτωπη με το κίνημα των αντιεμβολιαστών;

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος όταν πρόκειται να κάνει τομές προς όφελος της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα στην Παιδεία. Ειδικά σε σχέση με τους πολίτες που είναι αντίθετοι στον εμβολιασμό, αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση έχει σταθεί με σθένος, όταν άλλοι πολιτικοί χώροι επιχειρούν να αντλήσουν πρόσκαιρα ωφελήματα. Εξάλλου, είναι η κυβέρνηση η οποία καθιέρωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε Δομές Υγείας, Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία. Πρέπει, όμως, να αντιλαμβανόμαστε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμούς είναι το τελευταίο καταφύγιο της πολιτικής μας, όταν μπορεί να κομίσει ουσιαστικά αποτελέσματα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, επομένως το επιδιωκόμενο όφελος θα ήταν πολύ μικρό. Για το Στράτευμα θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν την αδυναμία άμεσης αναπλήρωσης όσων θα απομακρύνονταν λόγω μη εμβολιασμού. Πάντοτε παραμένει στις επιλογές μας η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, στην παρούσα φάση, πάντως, θα δώσουμε την έμφαση στην τήρηση των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης και στην πειθώ προς τους πολίτες που ακόμη αμφιταλαντεύονται. Σήμερα, που η Οικονομία βρίσκεται σε φάση μεγάλης ανάπτυξης και η κοινωνία ανακτά την ελευθερία της, το εμβόλιο είναι πράξη υπευθυνότητας του καθενός».

«Δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες εκλογές»

Πολλοί θεωρούν ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση κλείσει τρία χρόνια διακυβέρνησης οι εκλογές ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβούν. Είναι πιθανόν το 2022 να είναι μία εκλογική χρονιά;«Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί με τρόπο σαφή, ότι δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση απολαύει μοναδικής, για τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης, εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και υλοποιεί το πρόγραμμα για το οποίο έλαβε εντολή. Παρά τις πολλαπλές κρίσεις, συνεχίζουμε χωρίς εκπτώσεις, με τον ίδιο αξιακό κώδικα αλήθειας προς τους πολίτες».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»